Skattefridagen är den dag på året när medelinkomsttagaren har tjänat tillräckligt med pengar för att kunna täcka årets skatter. Begreppet myntades av den amerikanske affärsmannen Dallas Hostetler år 1948 och har nu spridit sig till många andra länder. I Sverige inföll den skattefriadagen söndagen den 18 juli, skriver Skattebetalarna i en rapport.
Skattefridagen beräknas från den genomsnittliga månadslönen på 33 550 kronor. I år blev skatterna för en medelinkomsttagare 54,2% (inklusive arbetsgivaravgift, inkomstskatt och konsumtionsskatt). Skattefridagen är ett mått på inkomsttagares skatteandel av hela lönen presenterat i som ett datum, skriver Skattebetalarna. Skattebetalarna är en förening som åsiktsbildar för lägre skatter.
Alliansregeringen förflyttade dagen med tre veckor
Under året 2020 inföll förvisso skattefridagen den 18 juli också, men det var även skottår. Därför inföll årets skattefridag en dag tidigare i år.
Historiskt sett så kom skattefridagen tidigare varje år under alliansregeringens (C, KD, L och M) åtta år vid makten, 2006-2014. Under den regeringen förflyttades dagen från den 8 augusti tillbaka till den 16 juli, vilket motsvarar drygt tre veckor. Under den efterföljande socialdemokratiska-miljöpartistiska regeringen har skattefridagen förflyttats till 18 juli, enligt Skattebetalarna.
Stora skillnader i landet
Även om Dorotea är kommunen med högst skattesats i Sverige, är det inte skattebetalarna i Dorotea som betalar högst skatt i slutändan. Utan det är Munkedalsborna. Det är för att kommuner som Dorotea och 75 andra räknas som glesbygd och då får en skattereduktion. För en medelinkomsttagare i Munkedal innebär det att deras skattefridag infaller den 22 juli, fyra dagar efter rikssnittet och nio dagar efter Österåker, som har lägst skatt.
Andra länder ligger tidigare
Den genomsnittliga kanadensiska familjen betalar 39,1 procent i skatt, vilket innebär att deras skattefridag inföll den 24 maj.
I USA inföll skattefridagen den 31 maj, vilket är den senaste dagen sedan 1995, skriver Adam Smith Institute.
Läs även: Elpriserna är fortsatt höga – över 100 öre/kWh i Malmö
Läs även: Trafikverkets konstnadskalkyler kritiserade – ökade från 11 till 75 miljarder