Facebook noscript imageSkogkär: Annie Lööf (C) talar tvärtomspråket
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Annie Lööf (C) talar tvärtomspråket
Annie Lööf. Foto Claudio Bresciani/TT
Annie Lööf. Foto Claudio Bresciani/TT

Kan talman Andreas Norlén tyda Annie Lööfs (C) politiska tvärtomspråk? En av många frågor som inställer sig när de talmansrundor som ska ge Sverige en ny regering inleds under tisdagen.

I Centerledaren Annie Lööfs värld betyder ord vad Annie Lööf vill att orden ska betyda.

När Lööf ägnar sig åt politiskt spel kallar hon det för dess raka motsats: sakpolitik. Centerns obstruerande är enligt Lööf att bidra konstruktivt.

Den breda mitten i politiken, den terräng där Lööf anser sig vara riktkarl, är vare sig bred eller särskilt centralt belägen. Frågan är om den ens omfattar fler partier än Centern.

Lööf ägnar sig åt en form av politiskt tvärtomspråk som hade kunnat vara trevligt som sällskapslek. När det som står på spel är vem som ska styra landet och i vilken riktning, är det inte lika kul.

Genom att vägra ställa sig bakom varje budgetförslag som Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet haft inflytande över har Lööf, som det ser ut, lyckats med bedriften att kortsluta hela det politiska systemet.

Så mycket för att vara konstruktiv.

“Mitt fokus är det politiska innehållet, och då ska man samarbeta med dem där man får störst möjliga genomslag för sin politik”, förklarade Lööf när hon i förra veckan (24/6) intervjuades i P1-morgon.

Detta är en talepunkt Lööf och andra partiföreträdare upprepat till leda.

“Fler partier behöver sätta sakpolitiken, ansvar för Sverige, och lösningar för människors vardag före politiskt spel. Och fler behöver vara beredda att bidra konstruktivt”, skrev Lööf på Facebook på söndagen (27/6).

Den som intresserar sig för sakpolitik, för konkreta, politiska beslut om sådant som skola, vård, omsorg, försvar, brottsbekämpning, migration, integration med mera, söker stöd där stöd går att få.

Den som intresserar sig för sakpolitik ser till sak inte till parti. Att hellre avstå från att få igenom sin politik för att det skulle kräva att i någon mening göra gemensam sak med “ytterligheterna” – V eller SD – är tvärtompolitik.

Läs även: Nytt rekord – Lööf säger ”mitten” var 50:e sekund

Att peka finger mot övriga partier och kräva att de ska ta ansvar, kompromissa eller rent av vika ner sig tycks vara Centerns främsta taktik. Framgången är begränsad.

Det var “ansvarslöst av [Vänsterpartiets ordförande] Nooshi Dadgostar att kasta Sverige ut i en regeringskris”, förkunnade Lööf när det stod klart att det skulle bli en omröstning om misstroendeförklaring mot regeringen Löfven.

Att Lööf och Centern gav upp kravet på fri hyressättning i nyproduktion först när regeringen fallit och regeringskrisen var ett faktum, betraktas möjligen som höjden av ansvarstagande i Centerns värld, men knappast någon annanstans.

Att förvänta sig att andra partier – i det här fallet Vänsterpartiet – ska skänka bort sina mandat utan att få något i gengäld, är bara dumt.

Det finns som alla vet en mycket enkel lösning på den kris som uppstått: att Centerpartiet och Annie Lööf väljer sida.

Antingen ansluter sig Centern till Stefan Löfvens (S) rödgröna lag eller till Ulf Kristerssons (M) blå.

Det vägrar Centerpartiet.

Det är inte att ta ansvar.

Läs även: Lööf om högerskon: ”Det har jag aldrig sagt” – men gamla TV4-klippet spökar

En fortsatt rödgrön regering ledd av Stefan Löfven och uppbackad av Vänsterpartiet och Centern är inte vad Sverige behöver. Det är inte den bästa lösningen, eftersom en sådan regering inte skulle föra den politik Sverige behöver. Men det är en lösning.

Det har också en klar majoritet av Centerpartiets presumtiva väljare insett.

Enligt en undersökning av Novus, presenterad i Agenda i SVT på söndagskvällen, uppger 60 procent av Centerpartiets sympatisörer att de vill se en socialdemokratiskt ledd regering stödd av Vänsterpartiet. Endast 3 procent vill se en moderatledd regering stödd av Sverigedemokraterna.

Det är uppenbart att centerväljaren i gemen inte har samma syn på de partier som Lööf bestämt ska “krokas av”. Lööfs väljare är konstruktiva, till skillnad från Lööf.

Det finns enligt Annie Lööf “många alternativ till samarbeten i mitten - om man så vill.“ Så är det kanske. Men det Centerledaren menar här är gissningsvis att det finns många tänkbara alternativ för samarbeten i mitten.

Men det tycks finnas få om ens någon utanför C som förstår vilka alla dessa samarbetsalternativ är.

Den enda lösning Lööf har att erbjuda är såvitt bekant ett förnyat januariavtal.

Den fråga som inställer sig då är:

Vad var det för fel på det gamla?

Från Centerns sida kommer man i det läget att framhålla att det blir ett avtal med delvis nytt innehåll.

Men det lär kräva Vänsterpartiets acceptans. Och Mehrnoosh “Nooshi“ Dadgostar har förmodligen inga planer på att lägga sig på rygg och spela död för att göra Annie Lööf och Centern till lags.

Läs även: Sabuni nobbar Lööf om nytt Januariavtal

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu