Facebook noscript imageSkogkär: Kristersson sade det som fortfarande inte får sägas
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Kristersson sade det som fortfarande inte får sägas
Ulf Kristersson (M) talar till nationen. Skärmavbild från regeringen.se
Ulf Kristersson (M) talar till nationen. Skärmavbild från regeringen.se

Statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen med anledning av det grova våldet togs inte emot väl av Tidöpartiernas politiska motståndare. Men så talade Kristersson också klarspråk om orsakerna till att Sverige hamnat i ett närmast inbördeskrigsliknande tillstånd och det kan oppositionen inte hantera.

Statsminister Ulf Kristersson (M) höll ett tal till nationen. Det var på det hela taget ett bra tal, allvarsamt och ödesmättat, som sig bör med tanke på situationen. Sverige befinner sig i en allvarlig kris, en kris vad gäller både den inre och den yttre säkerheten.

Föga förvånande föll talet inte alla på läppen. Det gillades inte av Tidöpartiernas politiska motståndare – låt oss i brist på bättre använda den lite oprecisa benämningen Vänstern för denna brokiga skara. Det var ett valrörelsetal, ett partiledartal, inte ett landsfaderligt tal, det var ett tal som splittrar istället för att ena, för att sammanfatta kritiken.

I Vänsterns ögon kan inget gott komma från politikens högra sida. Allt, oavsett om det är ett tal till nationen eller ett politiskt förslag, avfärdas reflexmässigt. Så ser den politiska logiken numera ut.

“Det är politisk naivitet och aningslöshet som har fört oss hit. Det är en ansvarslös invandringspolitik och en misslyckad integration som har fört oss hit. Utanförskapet och parallellsamhällena göder de kriminella gängen. Där kan de hänsynslöst värva barn och utbilda framtida mördare”, sade Kristersson.

Statsministern påpekade också något helt självklart, något som borde vara okontroversiellt:

“Den grova organiserade brottsligheten har vuxit fram över ett decennium. På tio år har det dödliga skjutvapenvåldet tredubblats.”

Men här kände sig inte minst sig Socialdemokraterna träffade, för att inte säga dödligt sårade, eftersom de suttit vid den politiska makten under åtta av dessa tio år då Sverige blivit Europaledande i fråga om dödligt skjutvapenvåld. Men i Kristerssons påpekande ligger också självkritik. För tio år sedan var han själv statsråd i Fredrik Reinfeldts (M) alliansregering. Och om den grova organiserade brottslighetens framväxt är en process som pågått över ett decennium, så innebär det även att en del av ansvaret läggs på alliansregeringarna 2006–2014. Det är i alla fall en rimlig tolkning.

Läs även: Skogkär: Gängens barnsoldater ännu en utmaning ingen såg komma

Men det finns sannolikt en djupare förklaring till att talet på många håll väckte sådan upprördhet och ilska: Kristersson talade klarspråk.

Statsministern var tydlig med orsakerna till varför landet hamnat i den nuvarande situationen, ett närmast inbördeskrigsliknande tillstånd. Kristersson nöjde sig inte med att hänvisa till en bristande integrationspolitik, något som politiker i ledande ställning talat om i decennier: han pekade ut en “ansvarslös invandringspolitik” som en viktig orsak till den uppkomna situationen. Där brakade Kristersson genom väggen och ut ur åsiktskorridoren.

För Vänstern finns det inget viktigare än att upprätthålla den offentliga lögn de själva framgångsrikt odlat under så många år: att det inte finns något samband mellan den misslyckade integrationen och den invandringspolitik som förts de senaste decennierna; att volymer inte spelar någon roll.

Och på tal om volymer: på en punkt klingade Kristerssons tal falskt. Det var när han hävdade följande:

“Faktum är att vi är många som såg det här komma, och varnade för det.”

Och med “såg det komma” syftade han på dagens situation med gängens terrorvälde, barn som mördar och mördas, oskyldiga som skjuts ihjäl eller dödas i sprängdåd.

Kristersson satt som sagt själv som statsråd i Reinfeldtregeringen från 2010 till 2014. Såg han det komma då? Varnade han då?

En som faktiskt varnade eller åtminstone knystade var nuvarande utrikesministern Tobias Billström (M), som då var migrationsminister och ledde partiets arbetsgrupp om migrationsfrågor.

“Vi kan se att det finns ett utrymme för en diskussion kring hur man kan påverka volymerna av dem som kommer till Sverige och samtidigt värna asylrätten.”, sade Billström i en intervju i SVT våren 2013.

Denna försiktiga öppning för att möjligen försöka begränsa asylinvandringens omfattning räckte för att utlösa ett ramaskri.

För detta blev Billström också offentligt näpst och tillrättavisad av statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

“Det kan inte vara utgångspunkten. Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling”, sade Reinfeldt.

Billström rättade snabbt in sig i ledet, valde att behålla jobbet och en fortsatt politisk karriär framför sin övertygelse. Som så många andra. Därför ser Sverige i dag också ut som det gör.

Läs även: Skogkär: Klockan klämtar för Ulf Kristersson

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu