Att förbjuda partilotterier är att gå för långt, anser regeringens utredare. Men även hårdare reglering är enligt Socialdemokraterna ett hot mot demokratin, det vill säga mot partiet.
Spelberoende är ett allvarligt problem. Inte minst för Socialdemokraterna vars verksamhet till stor del finansieras med hjälp av lotter. Partiets omfattande lotteriverksamhet omsätter i runda tal 250 miljoner kronor och genererande år 2022 en vinst på 42 miljoner kronor. Det är tio gånger mer än vad partiet tog in i medlemsavgifter. Men nu stundar sannolikt magrare tider.
När regeringen förra året tillsatte en utredning med uppdrag att se över om partilotterier ska regleras hårdare eller rent av förbjudas, blev S-ordföranden Magdalena Andersson upprörd. Minst sagt. Topplocket gick, för att låna ett av Anderssons egna favorituttryck. Ett hot mot demokratin, ett sätt att tysta oppositionen, så här agerar auktoritära regimer, dundrade Andersson.
På fredagen överlämnade utredaren Gunnar Larsson sitt förslag till regeringen. Han rekommenderar inget förbud, men väl skärpta regler. Partilotterier har funnits länge, sedan 1960-talet, och det finns inga tecken på att lottnasandet skadat förtroendet vare sig för partierna, demokratin eller spelmarknaden, bedömer Larsson. Ett förbud vore därför att gå för långt, menar han.
Det där med skadlig inverkan på förtroendet kan möjligen diskuteras. Som socialdemokratiska företrädare är snabba att påpeka så står det även andra partier fritt att sälja lotter för att dra in pengar. Men inget annat parti har varit lika framgångsrikt i spelbranschen som S. Det enda andra riksdagspartiet som har ett lotteri är Moderaterna. M-lotteriet är dock en dvärg i jämförelse med en omsättning på 6 miljoner kronor och en vinst på 1,5 miljoner.
Inget parti har heller varit lika skrupelfritt i sin lottförsäljning som S. 2017 kom det fram att Socialdemokraterna på bara några år skickat över 8 000 lottköpare – inte sällan pensionärer – till Kronofogden på grund av spelskulder. Efter kritik har marknadsföringen av partiets lotterier också tonats ner ett par snäpp. Att som tidigare sälja lotter genom att locka med miljonvinster och ett bekymmersfritt lättingliv framstod onekligen som ett märkligt budskap för att komma från ett föregivet arbetarparti.
Men att köpa en lott är trots allt frivilligt. Det är mer än man kan säga om hur medlemmar i LO-facken tvingas bidra till att finansiera Socialdemokraterna via sina fackföreningsavgifter, oavsett om de sympatiserar med partiet eller ej.
Läs även: Hjort: Är Magdalena Anderssons lotteri verkligen grunden för svensk demokrati?
Så som lotterilagstiftningen är utformad i dag ges politiska partier en gräddfil. Partilotterier är befriade från spelskatt och har även undantag från spellagens bestämmelser om kreditförbud och bonusbegränsning. Dessa fördelar delar partierna med andra organisationer som anses tjäna allmännyttiga ändamål, till exempel idrotts- och kulturföreningar.
Om utredarens bedömning att ett förbud är att gå för långt delas av regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna kommer att visa sig i den fortsatta beredningen. Finansmarknadsminister Niklas Wykman ville under fredagens pressträff inte säga något om i vilken riktning regeringen lutar, men det framgick om inte annat så mellan raderna att ett förbud alls inte är uteslutet.
Magdalena Andersson var däremot väldigt tydlig när utredningen nu låg på bordet.
“Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiets finansiering”, kommenterade hon.
I en debattartikel i Aftonbladet i onsdags anslog den socialdemokratiske partisekreteraren Tobias Baudin en förbindlig ton. Trots meningsskiljaktigheter i många sakfrågor brukar S och M kunna samarbeta när det gäller stora frågor, enas över blockgränsen och sätta “det som är bäst för Sverige främst”, vädjade han i riktning statsminister Ulf Kristersson (M).
Det säger något om den uppblåsta självbilden att partiets lotteriverksamhet sorteras in bland frågor som handlar om vad som är bäst för Sverige. Men så har Socialdemokraterna allt svårare att skilja partiets bästa från landets bästa.
En faktor som regeringen måste väga in innan ett beslut tas om partilotterierna är på vilket sätt Socialdemokraterna kan förväntas ge igen om partiet återfår makten. Det kan även bli en svår debatt att hantera med tanke på att ett förbud eller regeländringar så uppenbart kommer att slå hårdast mot S. Sannolikt finns principiellt viktigare strider att ta för Tidöpartierna.