Sverige har inte gjort sig känt för en särskilt principfast asylpolitik. Men när frågan väcktes om att ge skydd åt personer som faktiskt gjort en insats för Sverige i Afghanistan, förvandlades Socialdemokraterna plötsligt till principryttare. Tills Miljöpartiet greppade betslet.
Talibanerna rycker fram i Afghanistan. De senaste dagarna har rörelsen tagit kontroll över flera provinshuvudstäder. De afghaner som arbetat åt bland annat svensk militär i landet har sannolikt goda skäl att frukta för sina liv.
Därför vill Moderaterna att Sverige ska undersöka möjligheterna att ge skydd åt tolkar och andra lokalanställda som kan vara i farozonen.
Och så ser det ut att bli. Trots inledande invändningar från migrationsminister Morgan Johansson (S). Men så höjde regeringskollegorna i Miljöpartiet rösten:
”Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här”, sade MP:s migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling på tisdagen, och ställde sig därmed på samma sida som M, L, C och KD.
”Samarbetsregeringen”, som den kallade sig åtminstone i början, har påtagligt svårt att dra jämnt.
Det var på måndagen som Moderaterna lyfte frågan om situationen för tolkar och andra som arbetat för den svenska försvarsmakten i Afghanistan.
Migrationsminister Johansson slog omedelbart bakut.
”De [Moderaterna] vill nu att samtliga afghaner som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjudas skydd i Sverige, inklusive deras familjer. Det är inte rimligt. Vi har bara 5 000 i den svenska flyktingkvoten, som framför allt inriktas mot de främst utsatta, tex kvinnor och barn i flyktingläger runt om i världen. Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige”, förklarade Johansson i en skriftlig kommentar till SVT.
Enligt Johansson skulle det kunna röra sig om “tusentals, ja kanske 10 000 personer”. Vad den beräkningen grundade sig på är oklart. Från Moderaternas sida görs bedömningen att det snarare än “tusentals” rör sig om några tiotal personer och deras närmaste anhöriga.
Johansson hävdade också att regeringen inget kunde göra. Det vore ministerstyre och därmed i strid med grundlagen.
I vanlig ordning tycks politikerna tala förbi varandra. Antagligen högst medvetet. Åtminstone i Johanssons fall.
Det är nu inte så att Moderaternas förslag går ut på att ge asyl villkorslöst åt “alla som någon gång arbetat för Sverige”. Moderaterna har framfört två krav:
Att regeringen ger Försvarsmakten ett uppdrag att se över antalet personer som kan ha skyddsbehov, samt ger Migrationsverket i uppgift att tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR ta fram riktlinjer som innebär att tolkar och lokalanställda som samverkat med de svenska trupperna i Afghanistan ges förtur i kvotflyktingsystemet.
Morgan Johansson borde försöka att åtminstone emellanåt förhålla sig till vad politiska motståndare faktiskt säger, istället för att utgå från sin hemmasnickrade vrångbild av vad de sagt.
På tisdagseftermiddagen uppgav migrationsministern i alla fall för Ekot att Migrationsverket och Försvarsmakten dragit igång ett arbete för att ”identifiera ytterligare individer som kan komma ifråga för vidarebosättning”. Det lät som en halv reträtt. Minst.
Läs även: USA drar sig tillbaka från Afghanistan – talibanerna vinner mark
Det är i och för sig glädjande att regeringen, om än på ett lite avigt sätt, ger uttryck för principen att det ska råda ordning och reda i asylpolitiken.
Men det är en princip som bara tillämpas när det passar.
Regeringen Löfven har genom bland annat gymnasielagen medverkat till att uppemot 9 000 afghaner som bedömts sakna skyddsbehov kunnat stanna i Sverige. Då var det inte tal om att “de främst utsatta” blev förbigångna.
Nu, plötsligt, när det gällde att utreda om personer som faktiskt gjort en insats för Sverige – och det med påtaglig fara för eget liv – hade rätt till asyl, var det kalla handen.
Slutet gott, allting gott efter Morgan Johanssons omsvängning? Det återstår att se. Men att Sverige ger tolkar och andra lokalanställda en möjlighet att få sina skyddsbehov prövade är det enda rimliga.
Läs även: Tyskland ger visum till tusentals afghanska medarbetare och anhöriga