I Malmö blev romani kris – en form av alternativ romsk konfliktlösning – till en politisk kris för de styrande Socialdemokraterna. De som skulle arbeta för romsk inkludering anklagas för hedersförtryck och för att snarare verka för romsk exkludering.
Malmös kommunalråd Frida Trollmyr (S) fick larm om att stadens verksamhet för romsk inkludering används för romsk exkludering, för hedersförtryck och korruption. Men hennes reaktion blev inte att granska påståendena. Istället avfärdade hon det hela och glömde bort saken.
Malmös politiska opposition kräver hennes avgång. Men Trollmyr har partiets fulla stöd.
Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, säger till Kvällsposten att Trollmyr har agerat precis som en “förtroendevald för Socialdemokraterna ska”.
Tidningen skildar i en artikelserie fenomenet romani kris – en form av alternativ, rättsskipning som den romska minoriteten traditionellt använder för att lösa interna konflikter.
Artiklarna har fått politisk sprängkraft då det visat sig att en av de män som fungerar som domare i romani kris är vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer. Ordförande i rådet är Frida Trollmyr.
Dessutom är mannens bror, som också agerar domare – eller försoningsman som de inblandade tydligen föredrar att kalla det – anställd av Malmö stad som sekreterare på Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC. Han sitter även med i regeringskansliets referensgrupp för ”romsk inkludering”.
Det visar sig också att Malmö stads lokaler använts för den romska rättsskipningen.
En av de romska rättegångarna rör en romsk man som anklagats för våldtäkt av sin 13-åriga styvdotter. På grund av pandemin filmades det hela och sändes direkt på Facebook.
Mannen hävdar där att anklagelsen om våldtäkt är en hämnd från flickan för att familjen försökt sätta stopp för hennes relation med en icke-romsk pojke. Bland annat fick flickan stryk av sina bröder.
Flickan själv finns inte med. Hon har ingen talan. Mannen får svära ed på att han är oskyldig, vilket de romska domarna godtar. Saken är därmed utagerad för deras del.
Därefter vänder sig domarna mot kameran. De riktar en uppmaning direkt till flickans morfar:
“Gadjo [icke-romer] vill blanda sig men låt det inte ske. Gör det du kan för att bromsa alltihop”, säger en av dem.
Vid det laget är mannen dock redan polisanmäld och kommer några veckor senare att häktas, misstänkt för grov våldtäkt mot barn.
Domaren som uppmanar 13-åringens morfar att tysta ner händelsen är den ovan nämnde vice ordföranden i Malmös romska råd.
När Kvällsposten ber Trollmyr om en kommentar om förekomsten av romani kris blir kommunalrådets svar att allt detta är nytt för henne. Romani kris har hon aldrig hört talas om förrän nu.
Men det är inte med sanningen överensstämmande.
Ett halvår tidigare, i september 2020, ringer en romsk man upp Trollmyr och berättar om romani kris och om hur personer med kopplingar till Malmö stad och RIKC är inblandade i en verksamhet med parallell rättskipning som vilar på hedersförtryck och korruption.
Men Trollmyr hänvisar uppringaren till polisen. Själv tvår hon sina händer.
“Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”, svarar Trollmyr.
Läs även: Man misstänkt för våldtäkt – ”friades” i romsk livesänd rättegång på Facebook
Vad Trollmyr inte vet är att mannen spelar in samtalet, en inspelning som sedan hamnar hos Kvällspostens journalist.
Frida Trollmyr tycker att hon gjorde vad som krävdes av henne när hon uppmanade den romske mannen som ringde att vända sig till polisen. Samma sak säger S-ordföranden Joakim Sandell.
RIKC bildades 2009 och har till uppgift att öka romers delaktighet i samhällslivet. Verksamheten beskrivs som “rättighetsbaserad och utgår från transparens, delaktighet, ansvarsskyldighet och icke-diskriminering”. Det framstår då som minst sagt anmärkningsvärt om RIKC är inblandad i eller rent av används som bas för parallell rättsskipning, eller snarare för en parodi på rättsskipning.
Nu är det hur som helst annat ljud i Trollmyrs pipa.
“Om det skett är det fruktansvärt, det är inget Malmö stad står för. Det stämmer inte överens med vår värdegrund”, säger kommunalrådet i en intervju med Sydsvenskan.
När kommunfullmäktige i Malmö sammanträdde på onsdagen (23/6) försäkrade Trollmyr att hon ska gå till botten med det inträffade. En extern utredare kommer att tillsättas.
”Alla kort ska upp på bordet”, lovade Trollmyr.
Varför hon inte blev lika uppbragt då, när hon blev uppringd i september, som hon säger sig vara nu, är en gåta.
Kommunalrådets totala brist på nyfikenhet väcker viss förundran.
En annan gåta är vad Trollmyr menade med att hon inte hade för avsikt att begå “politiskt självmord”.
Själv säger hon att hon inte vet:
“Det är en väldig konstig sak att säga”.
Fast kanske är det inte så gåtfullt. Inte med tanke på hur känsligt det kan vara att kritisera – eller framföra något som ens kan uppfattas som kritik – av företeelser inom en “svag och utsatt grupp”.
Att etniska grupper löser vissa konflikter internt utan att blanda in polis och rättsväsende behöver inte vara ett problem. Inte så länge det sker på frivillig grund. Men sådana lösningar kan aldrig omfatta grova brott som våldtäkt.
Förtryck inom en minoritet kan aldrig rättfärdigas med att det har en kulturell grund och i någon mening är accepterat bland dem som berörs. I Sverige gäller svensk lag. Den ska omfatta alla och skydda alla.
Att som politiker inte i alla lägen hävda detta, att istället vända bort blicken, är ett svek mot dem man säger sig värna.
Trollmyr tycks leva enligt två värdegrunder: en i de fall ingen ser, en annan när hon blivit påkommen.
Läs även: ”Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”
Mats Skogkär
Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.
mats@bulletin.nu