Facebook noscript imageSkogkär: Socialdemokraterna vänder tillbaka stenen i Botkyrka
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Socialdemokraterna vänder tillbaka stenen i Botkyrka
Partisekreterare Tobias Baudin försäkrar att inga oegentligheter förekommit inom S i Botkyrka. Foto: Claudio Bresciani/TT
Partisekreterare Tobias Baudin försäkrar att inga oegentligheter förekommit inom S i Botkyrka. Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag stundar ännu ett slag i gängkriget om makten i Socialdemokraterna i Botkyrka. ABF-falangen står mot Team Östlin. Utgången är oviss.

Det har sina risker att vända på stenar i politiken. Man vet aldrig vad man hittar. Den tidigare kommunstyrelseordföranden i Botkyrka, Ebba Östlin (S), följde uppmaningarna från partiledaren Magdalena Andersson. Men under den sten hon vände på gömde sig partikamrater i ABF Botkyrka-Salem. Det kom att kosta Östlin hennes politiska uppdrag.

Bakgrunden är vid det här laget bekant för de flesta.

Misstankar om att allt inte stod rätt till vid de fritidsgårdar i Botkyrka kommun som drevs av ABF Botkyrka-Salem ledde till att kommunen anlitade säkerhetsföretaget 2Secure för att syna verksamheten.

Det visade sig vara ungefär så illa som ryktena gjorde gällande. Enligt rapporten från 2secure förekom det narkotika och vapen på fritidsgårdarna. Bland de anställda fanns flera personer med kriminell bakgrund. Unga män klädda i skyddsväst hängde på gårdarna. Med mera.

Följden blev att ABF Botkyrka-Salem i februari förra året kastades ut från fritidsgårdarna. Kommunen tog istället över driften.

Beslutet togs inte emot väl av kretsen kring ABF. Det blev inledningen på en infekterad maktstrid som fortfarande pågår. Motdraget kom knappt ett år senare. Vid ett medlemsmöte i januari i år röstades Ebba Östlin bort under kuppartade former. I dag (18/3) ska hennes efterträdare som gruppledare för Socialdemokraterna, och därmed som kommunstyrelsens ordförande, utses. Eller blir det Östlins återkomst?

Inför mötet har Socialdemokraterna nekat 98 personer medlemskap i partiet i Botkyrka. Distriktsstyrelsen i Stockholm, liksom partistyrelsen, misstänker att det rör sig om en motkupp, där de 98 värvats för att rösta tillbaka Östlin.

Eftersom Socialdemokraterna inte anser sig kunna avgöra om de 98 sökt medlemskap av genuint politiskt intresse och för att de delar partiets ideologi och värderingar, nekas de medlemskap. Det finns “tydliga tecken på att det pågår en fraktionsbildning”, säger partisekreteraren Tobias Baudin till TT.

Den ovanliga medlemstillströmning som föregick mötet i januari, då Ebba Östlin röstades bort, ingrep däremot partiet inte mot. Det förekom även uppgifter om att kända gängkriminella var med och röstade bort Östlin. Aftonbladet gör gällande att det bland dem som deltog i omröstningen fanns en 28-årig kriminell man med kopplingar till Vårbynätverket – plus “16 släktingar och andra närstående till honom”.

Ebba Östlin har själv uppgett att hon kände igen flera personer med kriminell koppling på mötet:

“Det är samma personer som finns i rapporten som togs fram om ABF:s fritidsgårdar”, uppger Östlin i en intervju med Sveriges Radio Stockholm.

Den officiella socialdemokratiska historieskrivningen går dock ut på att Östlin röstades bort på grund av ett utbrett missnöje med hennes ledarstil.

Läs även: Hjort: Sluta inte granska efter Botkyrka

Den i all hast tillsatta – och snabbt överstökade – interna utredning som Stockholms partidistrikt genomförde, fann inga belägg eller ens några indikationer på att partiet i Botkyrka skulle ha infiltrerats av gängkriminella. Här fanns inget att se, inget av intresse. Baudin lovade att gå till botten med uppgifterna om gängkriminell infiltration men han och partiet nöjde sig med att skrapa på ytan. Det kan som sagt ha sina risker att vända på stenar.

Det visar sig, enligt dokument som SVT Nyheter Stockholm tagit del av, att ett tjugotal släktingar och vänner till ABF-anställda – som blivit medlemmar under 2022 – var med och röstade bort Östlin. Bland dem flera släktingar till Emanuel Ksiazkiewicz (S), Östlins utmanare om posten som kommunstyrelsens ordförande. De fick vara med och rösta då. De får vara med och rösta nu.

Den fraktionsbildning partisekreterare Baudin oroas över och säger sig vilja avstyra tycks med andra ord redan vara ett faktum. Och partiledningen ser ut att ha valt ABF-falangens sida, oklart på vilka grunder.

Den grova organiserade brottsligheten försöker nästla sig in i myndigheter, i politiskt styrda organ och i de politiska partierna. Målet är att påverka besluten för att på så sätt främja sina egna intressen. Att det är detta som skett i Botkyrka finns det inga bevis för, möjligen finns det indicier.

Men det går att hitta en annan tänkbar förklaring till konflikten. Och den ena förklaringen behöver inte på något sätt utesluta den andra.

Totalt betalar staten, via Folkbildningsrådet, varje år ut två miljarder kronor till studieförbundens verksamhet. Av den summan går omkring 440 miljoner kronor till ABF. Organisationen är en viktig födkrok för partiaktiva, som kan försörja sig genom alla de olika aktiviteter som bedrivs i förbundets regi. Förbundets verksamhet kan rentav ge försörjning även åt deras vänner och släktingar.

Så tillåt en gissning:

Det som pågår i Botkyrka är en kamp om den politiska makten, men mest av allt en kamp om kontrollen över de skattemedel den som har den politiska makten förfogar över.

Det handlar inte om ideologi. Inte om ledarstil. Det handlar om pengar. Om platserna runt maktens köttgrytor.

Läs även: Skogkär: Utan bidragstagare förlorar Socialdemokraterna makten

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu