Facebook noscript imageSnabba tag krävs av Cementa för att bemöta kritik från Greenpeace
Ekonomi
Snabba tag krävs av Cementa för att bemöta kritik från Greenpeace
Cementas kalkbrott i Slite. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cementas kalkbrott i Slite. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cementa har fem dagar på sig att bemöta de synpunkter och frågor som inkommit under samrådet om företagets ansökan om tillstånd till fortsatt täktverksamhet i Slite. ”De har till och med den 24 oktober,” skriver Miljödepartementet.

Nio myndigheter och 13 intressenter har skickat in remissyttranden under samrådet som löpte ut den 18 oktober. Urbergsgruppen, Naturskyddsföreningen och Greenpeace är bland de intresserade parter som skickat in synpunkter och frågor, enligt ett skriftligt svar från Miljödepartementet.

Tre myndigheter, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Trafikverket och Region Gotland, ställer sig positiva till Cementas fortsatta verksamhet i Slite om vissa kravs uppfylls och en del utredningar kompletteras. De övriga myndigheterna avstår från att yttra sig eller anser att tillståndet ska avvisas på grund av den bristfälliga utredning som lagts fram av bolaget.

”Vi avser att bemöta samtliga synpunkter inom den föreskrivna tiden. Den kritik som framförs av flera remissinstanser är till stor del identisk med den kritik som framfördes under den föregående tillståndsprövningen och vi är väl bekanta med frågeställningarna”, skriver Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb i ett mail till Bulletin.

Cementas Slitefabrik står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Samtidigt är möjligheten att importera cement i nuläget nästintill obefintlig. Utan drifttillstånd åt Cementa står Sverige därför inför ett abrupt försörjningstopp som skulle riskera svallvågor i flera samhällssektorer och leda till hundratusentals varsel, varnade näringsminister Ibrahim Baylan (S) förra månaden.

Läs även: Trots lagrådets sågning – regeringen går vidare med ”Cementalagen”

Olika scenarier beaktas inte i remissvaren

Comstedt Webb understryker att flera myndigheter upprepar en stor del av den kritik som framförts vid den tidigare tillståndsprövningen i år, trots att den pågående prövningen avsevärt skiljer sig från föregående.

Den nuvarande ”prövningen i regeringen begränsas till att ta ut de begränsade volymer kalksten som redan ryms inom det nu gällande tillståndet, medan den föregående tillståndsprövningen avsågs 20 års ytterligare brytning i ett utökat område och på större djup”, förklarar Comstedt Webb.

”Vi upplever inte att skillnaden mellan de olika prövningarna, och vilka miljökonsekvenser som är relevanta att fokusera på, reflekteras i en del av de remissvar som inkommit. Vi ser inte heller att samtliga myndigheter har beaktat det faktum att den prövning som regeringen nu gör baseras på en särskild lagstiftning som har antagits av Sveriges riksdag för att undvika en akut försörjningskris i samhället. […] Trots det avser vi att svara på samtliga synpunkter som lämnats”, skriver Comstedt Webb.

Flera tunga myndigheter har sågat den särskilda lagstiftning som lades fram av regeringen och klubbats igenom av riksdagen under hösten.

Läs även: Lagrådet sågar regeringens Cementaförslag

Ytterligare remissrunda möjlig innan regeringsbeslut

Cementa har ansökt om ett treårigt tillstånd för att få fortsätta sin täktverksamhet i Slite. Berörda myndigheter och intressenter kan få möjlighet att yttra sig igen sedan de fått ta del av de svar som företaget skall lämna in senast på söndag.

Miljödepartementet är därefter redo att ta sitt formella beslut om Cementas treåriga tillståndsansökan. Vid frågan om ett beslut är möjligt före jul svarar Comstedt Webb att ”det är vår bedömning att det är realistiskt, men det är naturligtvis regeringen som avgör”.

Naturskyddsföreningen kommer att överklaga ett sådant beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver organisationen i en debattartikel i dagens DN.

Cementproducenten, som ägs av tyska HeidelbergCement, avser söka två ytterligare tillstånd för att långfristigt kunna fortsätta sin mer än hundraåriga verksamhet på Gotland. Förutsättningarna för att få tillstånd att fortsätta verksamheten förändrades drastiskt 2018 när tre Natura 2000-områden etablerades eller utökades i närheten av Cementas Slitefabrik. Syftet med Natura 2000-områden är att bevara skyddsvärda områden.

Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten

Nyhetsredaktionen