Facebook noscript imageSR-reporter hade relation med islamistiskt säkerhetshot
Nyheter
SR-reporter hade relation med islamistiskt säkerhetshot
SR-reportern inledde en relation med en person som hon var satt att granska - en person som av Säkerhetspolisen klassas som hot mot Sveriges säkerhet. Personen är skriven hos journalistens mamma. Foto: Christine Olsson / TT.
SR-reportern inledde en relation med en person som hon var satt att granska - en person som av Säkerhetspolisen klassas som hot mot Sveriges säkerhet. Personen är skriven hos journalistens mamma. Foto: Christine Olsson / TT.

Tidningen Doku har avslöjat att en reporter på Sveriges Radio, som har haft i uppgift att granska myndigheternas agerande i hot mot Sveriges säkerhet, och tillämpningen av Lagen om särskild utlänningskontroll, själv har haft en relation med en person som är klassad som säkerhetshot – Raad al Duhan, den så kallade Gävleimamens son. SR valde att inte offentliggöra händelsen förrän Doku gjorde den känd. 

Under hösten 2019 publicerade Ekot flera inslag, huvudsakligen gjorda av en och samma reporter, som tog upp fall där islamister klassades som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen. I inslagen lyftes kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och att tillämpningen av lagen inte är transparent. 

Tidningen Doku avslöjar att reportern inledde en privat relation med en av de personer som är föremål för rapporteringen: Gävleimamen Abu Raads son, Raad Al-Duhan, som numera även är skriven hos journalistens mamma.

Raad Al-Duhan har förvägrats svenskt medborgarskap eftersom Migrationsöverdomstolen och regeringen anser att han utgör ett hot mot rikets säkerhet. Expressen skriver att Säpo klassar männen som centralgestalter i den islamistiska miljön, samma krets som enligt Säpo utgör det största attentatshotet mot Sverige. 

Doku skriver vidare att det är oklart hur länge relationen mellan journalisten och Raad Al-Duhan har pågått och att det är oklart om den pågick när hon intervjuade Raad Al-Duhan i december 2019. 

Men i slutet av juli 2020 medverkar journalisten i Studio Ett i egenskap av granskande reporter i ärendet om att Abu Raad har stämt staten. Det är endast en dryg månad innan hans son, Raad Al-Duhan, flyttar till Stockholm och ansöker om att få folkbokföras på journalistens mammas adress, skriver Doku. 

Till Doku uppger dock journalisten att relationen var strikt journalistisk under den tid då rapporteringen pågick. 

Enligt Doku agerade chefen och ansvarige utgivaren för Ekot, Klas Wolf-Watz, när han fick reda på det. 

”Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag. Det resulterade i att hon slutade på egen begäran i början av oktober 2020”, säger han till Doku. 

Men så sent som i måndags fanns uppgifterna om reportern fortfarande kvar på Ekots hemsida med både bild och kontaktuppgifter. Doku konfronterade Klas Wolf-Watz under måndagen med uppgifterna. Någon timma senare var uppgifterna borttagna. 

Bulletin försöker nå Ekot-chefen Klas Wolf-Watz för en kommentar om varför händelsen inte kommunicerades externt när den blev känd i oktober. Men han är under onsdagförmiddagen inte tillgänglig. I stället får Bulletin tala med presschefen Claes Bertilson. 

– Jag hänvisar till en kommentar vi har skrivit på vår hemsida. Klas, vår Ekot-chef, kommenterar så mycket han kan kommentera händelsen där. Han agerade på en gång och personen i fråga sade upp sig på egen begäran tidigt i oktober 2020. Det är allt han kommer att kommentera, säger Claes Bertilson. 

Enligt Doku så fanns kontaktuppgifterna om reportern kvar på hemsidan så sent som i måndags.

– Ja, men det var ett förbiseende. Personen jobbade inte längre på Ekot. Man hade glömt det, helt enkelt. 

Hur ser ni generellt på denna typ av förhållanden där opartiskheten kan ifrågasättas?

– Jag går inte in på det och kommer inte ge några allmänna kommentarer om det.

Varför gick ni inte ut och berättade externt när det blev känt, utan väntade tills Doku publicerade detta?

– Vi får lov att återkomma i den frågan, säger Claes Bertilson. 

Klas Wolf-Watz ringer senare upp och svarar på frågan om varför Sveriges Radio inte informerade om händelsen förrän Doku gjorde den publik. 

– Detta är ett personalärende. Jag pratar inte om personalärenden offentligt. Jag var chef för denna medarbetare och det går bara inte att göra det. Det är det enkla svaret, säger Klas Wolf-Watz. 

I den kommentar som SR själva ger på sin hemsida berättar Klas Wolf-Watz bland annat att ”Det här är ett personalärende och jag diskuterar inte detaljer kring personalärenden vare sig internt eller externt. Men så fort jag i mitten av september fick kännedom om en situation som innebar att redaktionens integritet kunde ifrågasättas, agerade jag och vidtog direkta åtgärder”. 

Under dagen (den 5 maj) då Doku publicerade uppgifterna får Doku in ett svar från den tidigare Ekot-reportern, som bland annat innehåller följande meningar: 

”Under tiden då jag rapporterade om Raads ärende hade varken jag eller någon i min familj en privat relation med Raad.”. 

Hon kommenterar avslutandet av sin tjänst på SR så här: 

”Jag informerade då min dåvarande arbetsgivare om min vänskapsrelation med Raad. En tid senare valde jag att sluta på egen begäran, huvudorsaken till det beslutet kommunicerade jag till kollegor och vänner.” 

Bulletin har även bett att få tala med Sveriges Radios vd Cilla Benkö om händelsen. Hon har ännu inte återkommit, men Bulletin vill ha svar på hur Sveriges Radio fortsättningsvis ska tillse att dylika händelser inte händer igen; varför Sveriges Radio inte gick ut och berättade externt utan höll det hemligt tills Doku publicerade detta; om det inte finns anledning att initiera en grundlig utredning med anledning av det känsliga ämnet som också rör rikets säkerhet. 

Text: Henrik Sjögren 

henrik@bulletin.nu

Läs även: Bulletin – Migrationsdomstolarna: Rekordstort antal säkerhetsmål

Läs även: Bulletin – Sofie Löwenmark: Det är hög tid att förbjuda kusinäktenskap