På onsdagskvällen hölls en debatt på Malmö konsthall om Staffanstorps snart två år gamla reklamfilm där en otrygg familj flyttar från närliggande Malmö. Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) hörde inte till de inbjudna.
– Filmen har bara blivit än mer aktuell under de två år som passerat, säger han.
Det var i november 2019 som Staffanstorp släppte reklamfilmen ”Som resten av Sverige borde vara”. I ett svartvitt, nedklottrat Malmö attackerar ett ungdomsgäng en barnfamilj som sedan flyttar till tryggheten bland grannkommunens stora, gula rapsfält.
En del tyckte sig se en rasistisk underton i filmen och det blev en högljudd debatt. Clas Ohlson ville ha bort sitt varumärke från flyttlådorna i filmen, och ledarskribenten Moa Berglöf kallade den för ”det vidrigaste tilltaget jag sett på länge” med anledning av att en tonåring nyligen skjutits ihjäl i Malmö.
Läs även: Staffanstorpsmoderaten Christian Sonesson kandiderar till riksdagen
När filmen nu återigen uppmärksammades på Malmö konsthall var det inte för att diskutera eventuella problem i Malmö eller Staffanstorp, utan för att analysera hur skrämmande skildringar av en stad kan påverka dess invånare.
– Det här är inget debattforum, det här är ett forum där vi diskuterar hur Malmö skildras, därav använder vi Staffanstorpsfilmen som ett exempel, säger Nicolas Lunabba, en av dem som ska diskutera filmen. Till vardags är han verksamhetsledare på organisationen Helamalmö, som var medarrangör till arrangemanget.
”Smutskastning av Malmö”
Att diskutera med meningsmotståndare tror han kan ha ett värde, men inte med Staffanstorpsfilmens skapare eller beställare, som han menar ägnar sig åt ren smutskastning av Malmö.
– Ett extremt exempel på den principen för mig är att jag inte vill prata med folk som aktivt vill mig illa. Jag har till exempel folk som skriver hotmejl och till och med kommer med mordhot. Jag vill inte sitta och prata med dem.
Som svar på Staffanstorps film gjorde Helamalmö en film där unga Malmöbor berättade om sina liv och drömmar. Nicolas Lunabba tror att Malmöborna påverkades negativt av Staffanstorps film.
– Jag personligen hade samtal med unga människor som sade “Fy fan vad Malmö är sjukt” när de hade sett den filmen. För mig är det helt värdelöst. Det hjälper ingen, säger han.
Läs även: Lars Åberg: Folk gör inte som de säger, de gör som de gör
I kvällens panel satt utöver Nicolas Lunabba historikern Mattias Gardell, Cecilia Nkolina från huvudarrangören Malmös samlade röster, en kulturförening samt psykologilektorn Sima Wolgast. Medarrangörer var även Malmö stad och Malmö universitet.
Kommunalrådet nöjd med filmen
I Staffanstorp säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) att han välkomnar en diskussion om filmen, som han kallar för ”Sveriges överlägset mest sedda kommunfilm”.
– Filmen har bara blivit än mer aktuell under de två år som passerat, något som säkert de flesta med en någorlunda nyhetsbevakning håller med om, säger han.
Enligt Christian Sonesson är det allt fler som vill flytta till Staffanstorp från Malmö, ett fenomen som han tror beror på att traditionellt lugnare delar av grannkommunen nu upplevs som otryggare. Det tyder på att nettoinflyttningen till Staffanstorp kommer att fortsätta, menar han.
– Filmen var kanske något för snäll i just den aspekten. Men i övrigt så är det en talande film som förstärkts med åren och som förtjänar all uppmärksamhet, säger han.