Facebook noscript imageStatliga myndigheter klarar inte av att sköta sina uppgifter
Fokus
Statliga myndigheter klarar inte av att sköta sina uppgifter
Södertörns tingsrätt. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Södertörns tingsrätt. Foto: Stina Stjernkvist / TT

I en undersökning av Fackförbundet ST rörande viktiga sektorer i den statliga förvaltningens hantering av sina uppgifter, visar de flesta stora brister. De statliga myndigheterna får allt sämre förutsättningar att fullborda sina uppgifter och halkar efter.

Fackförbundet ST har gjort en undersökning av viktiga sektorer i den statliga förvaltningen i rapporten “Urholkad stat: om produktivitetsavdraget i statlig sektor”. I undersökningen framkommer att statliga myndigheter får allt sämre förutsättningar att fullgöra sina uppdrag.

De olika statliga sektorerna som undersökts är domstolsväsendet, utbildningsektorn och museisektorn.

– Allt fler av våra medlemmar i statlig tjänst uppger att de inte hinner utföra alla sina arbetsuppgifter, utan får dagligen prioritera bort vissa saker. Det fungerar ett tag, men i längden är det ohållbart för statsförvaltningen att låtsas att effektiviseringarna är framgångsrika. Vi har nått vägs ände, en del saker förblir ogjorda, säger Britta Lejon förbundsordförande för Fackförbundet ST, till TT.

Bland fackförbundets medlemmar upplever de anställda en ökad stress i arbetet. Var fjärde statlig medarbetare måste prioritera bort viktiga arbetsuppgifter varje vecka och var tionde person uppgav att de måste göra det varje dag.

Avskaffa statens generella sparbeting

Inom domstolsväsendet visar undersökningen att många domstolar aldrig når den omloppstid för handläggning som man satt upp. Det gör att det blir längre väntan rättegång eftersom uppsatta mål för handläggningstiderna inte nås.

I utbildningsektorn säger många lärosäten att de saknar förutsättningar för att kunna hålla i högkvalitativa utbildningar. Resurstilldelningssystemet är en av huvudorsakerna till varför den lärarledda undervisningstiden i Sverige är låg.

Museisektorn har svårt att hålla målen rörande omhändertagandet av nytt material och säkerställandet och bevarandet av museernas samlingar. Däremot lyckas man upprätthålla det publika arbetet med utställningarna. Roten till många av problemen menar Fackförbundet ST ligger i det årliga produktivitetsavdraget som alla myndigheter måste följa.

– Skrota de generella besparingarna i staten. Statens styrning av myndigheterna präglas i för stor utsträckning av ekonomiska mål. Vi behöver istället säkerställa att det är de demokratiskt beslutade uppdragen, rättssäkerheten och likabehandlingen som prioriteras högst, säger Britta Lejon.

Gabriella Mait

Reporter