Facebook noscript imageStatsvetaren: Kommande mätningar avgör för Kristersson
Politik
Statsvetaren: Kommande mätningar avgör för Kristersson
– Det är de kommande opinionsmätningarna som avgör om den här frågan kommer att leva kvar, säger Stig-Björn Ljunggren om Kristerssons hantering av den omstridda könslagen. Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT
– Det är de kommande opinionsmätningarna som avgör om den här frågan kommer att leva kvar, säger Stig-Björn Ljunggren om Kristerssons hantering av den omstridda könslagen. Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Kommande tre opinionsmätningar avgör huruvida statsminister Ulf Kristersson har skadats av turerna kring den omtvistade könslagen eller om det är något han kan skaka av sig. Det menar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. – Men det är klart att det ger ju en öppning för SD framför allt, säger han till Bulletin.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som är politisk chefredaktör för Sydöstran (socialdemokratisk), är en av landets främsta experter på Moderaterna. Han har skrivit en avhandling om Moderaternas programutveckling efter andra världskriget, Folkhemskapitalismen.

På frågan hur han ser på Ulf Kristersson hantering av den uppmärksammade nya könstillhörighetslagen svarar Ljunggren:

– I och med att du ringer på en lördag och pratar om det så är det klart att det är åt helvete.

– Det är inte den här frågan som Moderaterna och regeringen behöver. Och i synnerhet eftersom de har lagt den här (lagen) utanför regeringssamarbetet och överlåtit åt de folkvalda, fortsätter han.

Läs även: M-rebellen: ”Jag kommer inte att rösta ja”

Misstaget

Det omstridda förslaget till en ny könstillhörighetslag syftar till att göra det lättare att ändra sitt juridiska kön och sänka åldersgränsen för det från 18 år till 16, med målsmans intygande.

Efter en lång tystnad klev Ulf Kristersson fram på torsdagen och kommenterade förslaget. Han sade då att han hellre hade sett en fortsatt 18-årsgräns, vilket rapporteras ha fått stormen inom hans parti att tillta ytterligare.

– Möjligtvis gjorde han det för att han trodde att det skulle kunna hjälpa till lite, säger Stig-Björn Ljunggren.

Statsvetaren menar att statsministerns stora misstag var att han i överhuvudtaget gick ut och pratade om det.

– Istället för att säga att ”det här har vi en process för där jag är säker på att det kommer att lösa sig till det bästa”.

”Då blir det polsk riksdag”

Enligt samtliga medieuppgifter är en stor majoritet av den moderata riksdagsgruppen emot förslaget. Aftonbladet har tidigare rapporterat att det ska röra sig om 80 procent av partiets riksdagsgrupp. Även ute bland partiföreträdarna i landet uppges motståndet vara stort.

Läs även: (M)issnöjet med könslagen: ”Inte träffat en enda som har tyckt att detta är bra”

Men att partiledningen ändå har valt att driva vidare det kritiserade förslaget ser inte Stig-Björn Ljunggren som speciellt konstigt eller unikt för den moderata partikulturen.

– Så kan det fungera i alla partier, att de som har en annan åsikt kommer in för sent i processen, säger han.

– Man har ju en fördelning av frågorna i riksdagsgrupperna, att olika personer har olika områden som de har i uppdrag att landa på bästa sätt för partiet. Då sitter de i utskotten och så kommer de överens. Det är därför vi har den här partipiskan, för när du kommer tillbaks till din riksdagsgrupp så ska du vara ”adlad”, som det heter.

Stig-Björn Ljunggren liknar det vid en firmatecknare.

– När du kommer tillbaks till riksdagsgruppen och säger att ”nu har vi kommit överens om det här”, då kan inte de andra börja säga att ”jag inte tycker så”. För det innebär att sådant som de lyckas landa i sina utskott också kommer att kunna rivas upp. Och då blir det polsk riksdag till slut.

– Sverige har en utskottsdemokrati. Det är i utskotten de här gör upp. Folk tror att det är när de sitter i riksdagen, att det är då som det sker. Men det är bara till protokollet.

Tvivlar på siffran

Om man har en avvikande uppfattning i frågan bör man deklarera den vid ett tidigt stadie, menar Ljunggren. Enligt honom kan man inte göra det efter att det har rapporterats om frågan i medier och stormat i sociala medier.

Därför ser han inte siffran på att 80 procent av riksdagsgruppen skulle motsätta sig förslaget som särskilt trolig.

– Det kan inte stämma, såvitt inte de här 80 procenten också är politiska analfabeter, säger han.

– De vet ju att har man en avvikande åsikt i en viktig fråga, då ska man på ett tidigt stadie deklarera detta. Det går inte att komma vid sista läsning och säga att ”jag tror nog inte att jag tycker så”. För då funkar inte systemet.

”En öppning för SD”

Hur Ulf Kristerssons ställning påverkas av den senaste veckans blåsväder avgörs enligt Stig-Björn Ljunggren av de kommande tre opinionsmätningarna och huruvida de ger ett liknande besked.

– Det är de kommande opinionsmätningarna som avgör om den här frågan kommer att leva kvar, eller om han kommer att vara skadad av detta även i fortsättningen. Och sedan naturligtvis stämningen i riksdagsgruppen.

Det viktigaste för Kristersson är emellertid att partiet fortsatt är i regeringsställning och att han sitter kvar på statsministerposten. Så länge han gör det är han oberörbar, enligt Ljunggren.

– Men det är klart att det ger ju en öppning för SD framför allt, säger statsvetaren.

Läs även: Arpi: Den här frågan kommer att kosta Moderaterna

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu