Facebook noscript imageStena Line halverar köttmängden i färjematen
Nyheter
Stena Line halverar köttmängden i färjematen
Stena Lines köttbullar får nytt recept 2025 när hälften av köttfärsen ersätts med vegoprotein.  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Stena Lines köttbullar får nytt recept 2025 när hälften av köttfärsen ersätts med vegoprotein. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Rederijätten Stena Line tar ett överraskande klimatgrepp genom att blanda in vegofärs i sina populära köttbullar. Förändringen, som införs 2025, ska minska köttkonsumtionen med 35 ton årligen på företagets fartyg, rapporterar Göteborgs-Posten.

När 2,5 miljoner resenärer årligen beställer de klassiska köttbullarna på Stena Lines fartyg, kommer de snart att serveras en ny variant – utan att märka någon skillnad. Rederiet ersätter hälften av köttfärsen med en plantbaserad variant gjord på gulärtor.

– Det går inte att känna någon skillnad, säger Louise Haglund, kommunikationschef på Stena Line, till Göteborgs-Posten.

Hållbarhet i fokus, inte ekonomi

Förändringen sker i en tid då rederiet genomgår personalförändringar, men företaget betonar att den nya recepturen inte är ett ekonomiskt beslut. Priserna på maten förblir oförändrade, och satsningen är helt inriktad på hållbarhet.

– Det handlar bara om att vi vill leda hållbarhetsarbetet framåt i vår verksamhet, förklarar Haglund.

En del av en större hållbarhetsstrategi

Förändringen påverkar samtliga Stena Lines rutter, som trafikeras av resenärer från Danmark, Sverige, Tyskland, Polen och Storbritannien. Trots att rederiet hoppas att förändringen ska gå obemärkt förbi hos kunderna, väljer man att kommunicera initiativet öppet.

– Vi skickar ut det här för att det är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete framåt. Det är många små steg som leder oss framåt, säger Haglund och tillägger att detta är ett av flera parallella initiativ, tillsammans med effektiviseringar av fartygen och nya drivmedel.

Klimatpåverkan trots fossila bränslen

Även om fartygen fortfarande delvis drivs med fossila bränslen, betonar Stena Line värdet av varje åtgärd som kan minska klimatpåverkan. Haglund påpekar att resenärerna fortfarande inte behöver göra några stora förändringar i sina vanor. Genom att välja färjan kan de nu göra en miljöinsats genom sina matval ombord.

– När kunderna ändå åker med oss kan de minska sina avtryck, avslutar Haglund.

Simone Svensson

Reporter

Tips mottages gärna!
simone.svensson@bulletin.nu