Den extrema bostadsbristen hämmar tillväxten i huvudstadsregionen och allt fler tvingas lägga drömmen om ett jobb i Stockholm på hyllan. Många företag misslyckas helt med att tillsätta tjänster.
Den genomsnittliga kötiden för en hyreslägenhet i Stockholm ligger för närvarande på 9,2 år – inget alternativ om man erbjudits ett jobb och behöver vara på plats inom kort.
Att köpa en lägenhet eller villa är också svårt på grund av det rådande prisläget i huvudstaden. En genomsnittlig etta kostar runt tre miljoner kronor, vilket medför en kontantinsats på 450 000 kronor. En betydande summa för förstagångsköpare.
Läs även: Mäklarna tror på en svalare bostadsmarknad
– Det är svårt för människor utan kapital. En stor del, främst yngre, uppger att de har problem med finansieringen och svårt att ta sig in i bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, vid ett seminarium under tisdagen.
– Alternativen är att bo kvar hemma, ett andra-, tredje- eller fjärdehandskontrakt vilket medför osäkerhet, sambo med kompisar och i värsta fall blanco- eller SMS-lån, konstaterar Johanna Norberg, vd för Danske Bank Sverige.
En fjärdedel av företagen i Stockholm uppger att bostadsproblematiken försämrar deras rekryteringsmöjligheter och en femtedel att de faktiskt misslyckats helt med att tillsätta tjänster på grund av den.
– Den här dysfunktionaliten på bostadsmarknaden spiller över på arbetsmarknaden. Den totala notan landar på runt 36 miljarder kronor i utebliven tillväxt i Stockholmsregionen – varje år, understryker Westerberg.
Startlån utreds
Möjligheten att införa startlån för förstagångsköpare utreds för närvarande av regeringens särskilda utredare Eva Nordström. Ungefär 1,2 miljoner förstagångsköpare klarar kvar-att-leva-på-kalkylen (KALP:en) för en etta i deras hemkommun och skulle kunna vara berättigade till dessa startlån.
– Det måste vara enkla kriterier, en enkel administration. Vi måste så långt som möjligt använda befintliga institutioner och organisationer, säger Nordström, som också är vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening.
Läs även: Erik Lidström: Bostadspolitik ger bostadsbrist och höga priser
Det lutar åt att startlånen kommer att ligga på mellan fem och 15 procent av köpeskillingen. Utredningen förväntas överlämnas till politikerna i mars nästa år.
– Jag är inte övertygad om att startlånen kommer att lösa problematiken. Amorteringskraven kommer fortfarande att utgöra en ganska stark bindande restriktion för många unga, säger Robert Boije, chefekonom vid SBAB.
Moderata åtgärder inom bostadspolitiken
Vid ett regeringsskifte efter nästa val kommer Moderaterna att komma med en rad åtgärder inom bostadspolitiken, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.
– Alla vet om att vi har en bostadsbrist, som pågår år efter år. Problemen måste lösas i ett samlat paket på nationell nivå. Man kan inte bara titta på hyresfrågan, kreditrestriktioner, överklagandemöjligheter och riksintressen separat, säger König Jerlmyr.
Läs även: Debatt: De två elefanterna i rummet – marknadshyror och migrationspolitik
Andra moderata förslag är att titta på amorteringskraven, flyttskatterna, möjliggöra för uthyrning av privatbostäder i större utsträckning utan att de beskattas, införandet av en överklagandeavgift om man inte är en direkt sakägare i frågan, samt snabba på processerna i plan- och bygglagen vid ett regeringskifte.