Framtidsindikatorn för handeln sporras av ljusa försäljningsutsikter inför årets viktigaste försäljningsperiod, enligt Svensk Handels. Förväntningarna om framtida lönsamhet ligger kvar på lägre nivåer.
Framtidstron inom handeln befinner sig fortsatt klart över den neutrala nivån på 100, enligt Svensk Handels Handelsbarometer för november. Butikernas framtidstro ökade till 106,2 och E-handelns steg till hela 115,8.
– Svenskars köpbeteende har förändrats i och med pandemin och allt fler har introducerats till näthandel. Snart väntar Black Friday som brukar ge ett enormt uppsving för e-handeln, säger Svensk Handels VD, Karin Johansson i ett pressmeddelande.
Det är främst en förväntad ökning av försäljningen som driver upp framtidsindikatorn. E-handlarnas försäljningsförväntningar låg oförändrade på starka 122,8 jämfört med oktober.
Handlarna är inte lika optimistiska avseende den framtida lönsamheten. Här ligger e-handlarnas framtidsindikator på 106,6 och butikernas på 101,7.
Läs även: Klimat och pandemi sätter spår i julhandeln
Partihandelns siffror avfärdar varubrist
Framtidsindikatorn för partihandeln förblir oförändrad på 108,5 jämfört med förra månaden.
– Det är glädjande att svenska handlare, trots långa och svåra månader i ryggen samt fraktproblematik, ser fortsatt återhämtning och ljust på framtiden. Vi står inför handelns viktigaste försäljningsperioder och kan konstatera att de flesta ändå känner sig trygga i att de kommer att ha tillräckligt mycket varor på hyllorna, tillägger Karin Johansson.
Det har sedan i somras varnats för en kommande varubrist i och med den globala logistiksituationen. Det har rått en stor brist på containrar i och med den globala ekonomins återhämtning när pandemirestriktioner lättats under årets gång. Det har i tur lett till rekordhöga fraktpriser ute till havs och i luften.
Läs även: Allt fler godståg rullar mellan Kina och Europa i containerkrisens spår
Läs även: Hotet inför julhandeln: Flygbranschen varnar för flygfraktsbrist
Läs även: Containerbrist: Huggsexa på varor i ansträngd leveranskedja