På tisdag spelar Sverige åttondelsfinal i fotbolls-EM. Många kommer att bänka sig framför Tv:n eller datorn. Men, kan spänningen bli för mycket? En tysk studie tyder på att antalet hjärtinfarkter kan vara marginellt fler under stora fotbollsturneringar.
Fotbolls-VM 2014 var en succé för Tyskland som utklassade värdnationen Brasilien i semi-finalen och blev världsmästare efter att ha besegrat Argentina på övertid i finalen. En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports visar att antalet hjärtinfarkter var 2,1 procent fler i Tyskland under fotbolls-VM 2014 än för samma datum 2013 och 3,7 procent fler än motsvarande dagar 2015. De var också 5,4 procent fler än under månaden som följde på fotbolls-VM.
Däremot hittade forskarna inget samband mellan hjärtinfarkter och Tysklands matcher. Inte heller fanns något som tydde på att dödligheten för dem som drabbades av hjärtinfarkter var högre under fotbolls-VM än i jämförelseperioderna, även om andelen råkade vara osedvanligt hög under VM-finalen. Siffrorna ger en fingervisning om att fotbolls-VM kan påverka risken för hjärtinfarkt på befolkningsnivå, men forskarnas metod kan inte med säkerhet utesluta andra förklaringar såsom till exempel slumpen eller väderlek.
Liknande resultat har tidigare dokumenterats i mindre omfattande studier. Å andra sidan finns också studier som inte hittar några samband alls mellan internationella fotbollsturneringar och hjärtinfarkter.
Ett särskilt noterbart exempel på det än så länge oklara forskningsläget är kvartsfinalen i EM 1996 mellan Nederländerna och Frankrike som Frankrike vann efter en nervkittlande straffläggning. En nederländsk studie visade på en ökning av dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i Nederländerna i samband med matchen medan en fransk studie inte fann någon motsvarande ökning i Frankrike.
Läs även: Slumpens betydelse för mål i fotboll
Läs även: Det höll på att gå åt pipan