Trots en ökande medellivslängd och befolkning har ännu ingen levt lika länge som Jeanne Calment som 1997 dog vid en ålder av 122 år och 164 dagar. En ny studie visar att rekordet troligen kommer att slås före 2100, men att sannolikheten att någon lever till 130 års ålder kan vara så låg som 13 procent.
Bortsett från den pågående pandemin så ökar medellivslängden i de flesta länder. Som en naturlig följd ökar också antalet riktigt gamla. Det har beräknats att antalet som lever 100 år eller längre i länder med hög medellivslängd har fördubblats ungefär varje årtionde sedan mitten av 1900-talet.
Forskning som visar att ackumulerade skador på dna kan vara en viktig bidragande orsak till åldrande och att dessa till viss del kan motverkats har också gett många hopp om ett långt liv. Trots detta är det verkliga antalet personer som lever 110 år eller längre ännu väldigt få och den äldsta dokumenterade människan, fransyskan Jeanne Calment som blev 122 år, dog redan 1997. Med andra ord så har människans högsta dokumenterade livslängd inte ökat på 25 år trots en ökande medellivslängd och befolkning.
En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Demographic Research uppskattar dock sannolikheten att Jeanne Calments rekord kommer att slås under innevarande sekel till 99 procent. Sannolikheten att någon dör vid en ålder av minst 126 år före år 2100 beräknas vara 89 procent. För 130 års ålder är motsvarande siffra 13 procent.
Resultaten baserar sig på analyser av hur dödligheten ser ut för ett drygt 1 000-tal personer som levt 110 år eller längre och avser endast de 13 länder för vilka det finns verifierade dödsfall i åldersgruppen. Även om resultaten inte ger anledning att tro att människans maximala livslängd, utan stora teknologiska framsteg, kommer att skjuta i höjden under de kommande årtiondena så underskattar de med andra ord sannolikheten att höga åldrar uppnås. Framtidens äldsta person kan nämligen mycket väl finnas utanför de 13 studerade länderna.
Läs även: Gammal är äldst: Kvastfeningar kan bli 100 år
Läs även: Nima Sanandaji: Föryngring 1: En åldrande befolkning är en tillgång