Pilgrimsfalken har mörka fjädrar under ögat som går från mungipan ner mot kinden. En studie av pilgrimsfalkar runt om i världen visar att hur framträdande dessa fjädrar är varierar med solstrålning, något som tyder på att de fungerar som ett skydd mot reflekterande solljus.
Pilgrimsfalken är kanske mest känd som världens snabbaste fågel och kan färdas i uppemot 320 km/h när den störtdyker. I Sverige var pilgrimsfalken länge utrotningshotad, men i dag är populationen livskraftigare, om än sårbar, och globalt är den en av de mest spridda fågelarterna. Den återfinns på alla kontinenter utom Antarktis.
Likt de flesta andra falkar har pilgrimsfalken ett mustaschstreck av mörka fjädrar som går från mungipan ner mot kinden (se bilden). Dessa mustaschstreck varierar i storlek och utseende. En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters har analyserat ett stort antal foton på pilgrimsfalkar från hela världen.
Slutsatsen är att storleken på mustaschstrecket varierar med den årliga genomsnittliga solstrålningen. Ju högre strålningen är på en plats, desto större och mörkare är pilgrimsfalkarnas mustaschstreck. Däremot fanns inget samband mellan mustaschstreckens storlek och andra klimatvariabler som temperatur eller nederbörd.
Enligt forskarna tyder resultaten på att mustaschstrecken reducerar den mängd bländande solljus som reflekteras in i falkens ögon och därmed underlättar jakt under soliga förhållanden.
Läs även: Från planta till planka: Hur Karl Hedin byggde sin skogskoncern
Läs även: Tänder avslöjar att greker använde legosoldater i kampen mot Kartago
TEXT: Vetenskapsredaktionen