Många har reagerat på en granskning i GT där en långtidsarbetslös kvinna berättar att hon arbetar med skogsröjning trots att hon annars hade fått 32 000 kronor i bidrag.
– Det är inte rättvist att den ena familjen i en trappuppgång ställer klockan varje dag och går till jobbet och kämpar, medan grannen lever på bidrag, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Granskningen visar att den årliga kostnaden för Sveriges 190 000 långtidsarbetslösa uppgår till 30 miljarder kronor, samt att halva gruppen består av människor födda utanför Europa.
En som drabbats är Shukri Mohamed Hassan från Somalia. Hon läser nu svenska på SFI och arbetar med skogsröjning – trots att det inte påverkar hennes inkomst som med enbart bidrag låg på 32 000 kronor i månaden.
Läs även: Oro för att långtidsarbetslösheten biter sig fast efter pandemin
– Det absurda som påvisas i den här artikeln har ju vi sagt i flera år, att det för väldigt många familjer inte lönar sig om en av föräldrarna till exempel tar ett arbete, säger Elisabeth Svantesson (M).
Inspiration från Danmark
Moderaterna vill att nyanlända ska behöva kvalificera för bidrag som till exempel flerbarnstillägget genom att arbeta. Partiet vill också införa ett bidragstak av samma modell som finns i Danmark.
– Det är ofta inte de enskilda bidragen som är höga utan att man staplar dem ovanpå varandra. Det är en orimlig situation, säger hon.
En jobbpremie för långtidsarbetslösa – det vill säga ett utökat jobbskatteavdrag – är ytterligare ett moderat förslag som hämtats från Danmark. Där fick en tredjedel av målgruppen jobb sedan premien införts, även om framgångarna var ojämnt fördelade åldersmässigt: mindre än 14 procent av dem som fick jobbpremien var 55 år eller äldre.
Enligt Moderaterna skulle cirka 50 000 personer påverkas av ett svenskt bidragstak.
– Sedan ska man ju komma ihåg att vilka bidragssystem man har påverkar också invandringen i stort. Sverige måste ha stramare bidragssystem också för att kunna nå det volymmål som vi vill ha, säger Elisabeth Svantesson.
– Men framför allt handlar det om en moralisk fråga, det är inte rättvist att den ena familjen i en trappuppgång ställer klockan varje dag och går till jobbet och kämpar, medan grannen lever på bidrag och har lika mycket pengar.
Arbetslösa uppmanas lämna Danmark
Men trots bidragstak och jobbpremie är arbetslöshet ett fortsatt stort problem i Danmark bland utomeuropeiskt födda. Till exempel hade färre än var tredje person som kommit från Syrien som flykting eller anhörig i våras ett jobb.
Danska myndigheter försöker därför övertyga långtidsarbetslösa invandrare att lämna landet. Den som har ett uppehållstillstånd på fem år eller längre och som varit arbetslös i sammanlagt ett och ett halvt år de senaste tre åren kallas till ett samtal om hur de med statligt stöd kan återvända till sina före detta hemländer.
Några sådana samtal finns inte med bland Moderaternas åtgärder för att få ner långtidsarbetslösheten.
– Det skulle inte vara en lösning på arbetslöshetsproblematiken. Sedan har Sverige också återvändandeprogram, men det är något helt annat. Människor som har uppehållstillstånd och finns här ska vi göra allt vi kan för att de bidrar och arbetar. Det är väldigt många som gör det, men det är alldeles för många som hamnar utanför, säger Elisabeth Svantesson.
Hon tror att de moderata förslagen kan ge effekt på bara några år, även om hon medger att det finns grupper som fortsatt kommer att ha det tufft på arbetsmarknaden.
– Jag är övertygad om att det går att halvera långtidsarbetslösheten på några år genom att göra flera olika saker, säger hon.
Även KD och L vill strama åt
Samtliga tre borgerliga partier som vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister – M, KD och L – vill på olika sätt skära i ersättningen till långtidsarbetslösa.
KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed reagerar även han på uppgifterna i GT:s granskning.
”Det är inte rimligt. Försörjningsstödet behöver skrotas för den som kan jobba. I stället behöver de här arbetsföra personerna överföras till en statlig dagpenning som är kopplad till krav på aktivering, där det lönar sig bättre att arbeta och där åtgärder för att få dem i arbete är tydligt”, skriver han i ett mejl.
Andra KD-förslag är en jobbpremie, samt slopat försörjningsstöd utöver etableringsersättning de första fem åren i Sverige.
Läs även: Carolin Dahlman: Ingen sänker bidrag för att jävlas med barnen – tvärtom!
Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, säger att det krävs kraftfulla åtgärder för att få fler att gå från bidrag till jobb och hänvisar till de 200 åtgärderna i partiets integrationspolitiska program ”Förortslyftet”. Där nämns bland annat sänkt skatt på arbete och ett bidragstak.
”Vi vill även att betygslösa ska få utbildning i bristyrken. Därför vill vi införa en ny yrkesutbildning för vuxna motsvarande gymnasial nivå, med stort inslag av arbetsplatsförlagt lärande”, skriver han i ett mejl.