Facebook noscript imageSvensk kryptokung döms till 20 års fängelse i USA
Ekonomi
Svensk kryptokung döms till 20 års fängelse i USA
Sebastian Greenwood, 46, döms för sin inblandning i ponzibedrägeriet Onecoin. Bild: Ronny Martin Junnilainen (CC BY-SA 3.0) / Crypto-Enthusiast (CC BY-SA 4.0)
Sebastian Greenwood, 46, döms för sin inblandning i ponzibedrägeriet Onecoin. Bild: Ronny Martin Junnilainen (CC BY-SA 3.0) / Crypto-Enthusiast (CC BY-SA 4.0)

Den svenske kryptokungen Sebastian Greenwood, 46, döms till 20 års fängelse i amerikansk domstol. Detta för sin inblandning i Onecoin – en fejkad kryptovaluta som användes i ett ponzibedrägeri för att lura investerare på omkring 40 miljarder kronor.

Onecoin har beskrivits som ett av de största ekobrottsbedrägerierna någonsin, skriver Verifiera.

I december förra året medgav Greenwood sin inblandning i svindleriet och nu döms han av det amerikanska rättsväsendet för penningtvätt och bedrägeri.

Det betyder att han tvingas spendera ytterligare 15 år inlåst, då han kan borträkna de fem år han suttit i häkte, rapporterar TT.

Ingen bakomliggande blockkedja

Det var 2014 som Onecoin bildades av Greenwood och den bulgariska kvinnan Ruja Ignatova, som fått smeknamnet ”kryptodrottningen”. Sedan 2017 är hon åtalad i sin frånvaro och internationellt efterlyst av FBI.

Idén bakom Onecoin lanserades som en kryptovaluta. Det var dock inte möjligt att genomföra ett direkt köp av valutan utan i stället tvingades den som ville investera köpa ett så kallat ”utbildningspaket”.

Dessa paket såldes i ett pyramidupplägg där personer kunde få betalt genom rekrytering av nya medlemmar.

Åren 2015–2017 var Greenwood och Ignatova som mest aktiva i sin marknadsföring. Det var också när de planerade en expansion av verksamheten till USA 2015 som de fick de amerikanska myndigheternas ögon på sig.

Greps i Thailand

Det finns inget som tyder på att kryptovalutan Onecoin någonsin har funnits. Därtill har utredningen kommit fram till att det inte fanns någon blockkedja bakom valutan, vilket kryptovalutor normalt sett alltid har.

Som mest hade Onecoin omkring tre miljoner medlemmar världen över. Av dessa var cirka 60 000 svenskar.

Sommaren 2018 blev Sebastian gripen i sitt hem i Thailand och en tid senare lämnades han ut till USA. I väntan på domslut har han suttit i häktet i New York.

Den 46-årige svensken från Östermalm har fyra barn, skriver Expressen.

Nyhetsredaktionen