Sju syrier kommer att utvisas från Turkiet sedan de synts äta bananer i filmklipp på sociala medier. Det drastiska beslutet har sin grund i Turkiets krisande ekonomi och ett allt spändare förhållande mellan turkar och landets syriska flyktingar.
Sammanlagt identifierade turkiska myndigheter 31 syrier som postat inlägg där de åt bananer, och grep i förra veckan elva av dem, uppger Stockholm Center for Freedom, en Sverigebaserad grupp för turkiska exiljournalister.
De gripna anklagas för att ha ”hetsat eller förödmjukat (det turkiska) folket med hat och fientlighet”, enligt Washington Post.
Sju av dem kommer att utvisas, enligt den turkiska motsvarigheten till Migrationsverket.
Läs även: Syrienopposition i spillror efter tio års kamp
Bråket om bananerna började den 17 oktober då en turkisk nyhetssajt publicerade en inspelning av en hetsig diskussion mellan en ung syrisk kvinna och en grupp turkar på en gata i Istanbul.
– Åk tillbaka till Syrien. Ni är bara hyresgäster, vi är hyresvärdarna här. Men ni lever under bättre förhållanden än vad jag gör. Jag kan inte äta bananer medan ni köper kilovis av dem, skriker en man till den syriska kvinnan.
En kvinna ur den turkiska gruppen knuffar den syriska kvinnan och uppmanar syrier att åka hem för att delta i inbördeskriget, samt påstår att syriska flyktingar återvänder till sitt hemland för att fira religiösa högtider.
För att protestera mot inslaget gjorde några syriska flyktingar inlägg i sociala medier där de själva äter bananer. I det här klippet från TikTok syns en grupp unga män på en frisörsalong skratta samtidigt som de äter bananer, med ljudet från det omdiskuterade reportaget i bakgrunden.
Pressas av ekonomin
Den turkiska ekonomin har drabbats hårt av skyhög inflation sedan värdet på landets valuta kollapsat. För matvaror har prisökningarna varit extra höga eftersom de globala priserna på råvaror har stigit. I september kostade maten i Turkiet nästan 30 procent mer än vad den gjorde för ett år sedan.
I Turkiet finns fler flyktingar än i något annat land. De 3,6 miljoner syrier som flytt över gränsen välkomnades till en början, men den allt kärvare ekonomin har bidragit till att förhållandet blivit allt mer ansträngt.
Påståenden om att flyktingarna skulle leva ett slags lyxliv saknar grund – många lever i svår fattigdom. Helt opåverkade av flyktingarnas närvaro har dock turkarna inte varit. De fattigaste syrierna tar svartjobb som konkurrerar med fattiga turkar – som redan kämpar med hög arbetslöshet – och de rikaste syrierna har bidragit till att bostadspriserna stigit i de större städerna.
Läs även: Fort Europa rustar: Många vill fly Afghanistan men få vill ta emot dem
I augusti greps 76 personer i Ankara sedan de vandaliserat bilar och affärer i ett område där många syrier bor sedan det förekommit uppgifter om att en turkisk tonåring knivhuggits till döds av en syrier. I staden Izmir ska flera syrier ha fått lämna sina hem.