I en krönika i Borås Tidning attackeras Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch för sitt klädval under partiledardebatten och anklagas för ”sexualiserande” och ”passivt kvinnoideal”. Nu får Busch stöd och Borås Tidning får stenhård kritik – som försvarar texten. – I det här fallet tycker jag det fungerade, säger tidningens chefredaktör Stefan Eklund.
Det är Borås Tidnings Boel Ulfsdotter som i en krönika tar sikte på Ebba Buschs klädval under söndagens partiledardebatt i SVT. Enligt Ulfsdotter representerade Busch – som var klädd i en vit klänning – ett ”passivt kvinnoideal”.
Läs även: Deplattformering nästa?
”Detta är inte heller någon progressiv kvinnlig politiker utan en partiföreträdare som valt att använda sin ställning för att proklamera den moderna kvinnans reträtt. Hennes åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande istället för att ge bilden av en intellektuell kvinna. Den representerar därmed ett passivt kvinnoideal som sätter det lilla livet före det stora, vilket passar väl in med högerns dröm om kvinnor som verkar i hemmet istället för på arbetsplatsen.”
På sociala medier har krönikan väckt starka reaktioner även från meningsmotståndare som tar Ebba Busch i försvar.
Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, skriver på Twitter:
Johan Ingerö (KD), policyansvarig för Kristdemokraterna, skriver på Twitter:
”Ännu en vedervärdig text som drar in Ebba Buschs utseende och klädsel. ”Åtsittande” ”sexualiserad” osv. Hon hade en helt vanlig klänning. Boel Ulfsdotter, du är bortom all smak och hyfs. Dra något gammalt över dig.”
Märta Stenevi (MP), jämställdhets- och bostadsminister även språkrör för Miljöpartiet, skriver på Twitter:
Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot, skriver på Twitter:
Busch bemöter krönikan i ett inlägg på Instagram:
”Jag beskrivs på ett sätt som gör mig obekväm och illa till mods” och: ”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver. Hur ska då en intellektuell kvinna se ut? Min bestämda åsikt är att hon ska få se ut precis hur hon vill.”
Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund ser inget fel i krönikan och tycker att det är en diskussion som måste kunna föras.
– Jag tycker man måste kunna föra en diskussion om att kläder sänder signaler, även om det handlar om en kvinna. Sen ska man givetvis vara försiktig och tänka igenom i vilket sammanhang man gör det och hur man gör det, i det här fallet tycker jag det fungerade, annars hade jag inte publicerat krönikan. Men visst förstår jag att krönikan kan uppfattas som provocerande och väcka starka känslor, säger han till BT.
Läs även: Omar Makram ny krönikör: ”Det kostar mycket att tänka högt och prata fritt”
Text: Nyhetsredaktionen/Pelle Zackrisson