Facebook noscript imageTomma platser på polisutbildningen trots sänkta krav
Fokus
Tomma platser på polisutbildningen trots sänkta krav
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

I januari drar nästa klass på polishögskolan i gång och det finns 1 020 platser att fylla. Trots att kraven på att komma in på polisutbildningen sänkts är det problem att fylla platserna.
– Vi hoppas kunna fylla platserna innan terminen startar, säger samordnaren Mattias Dejke till Bulletin.

På tisdagen var fortfarande över en tredjedel av platserna, 377 av totalt 1 020 platser, på vårens polisutbildning tomma. Det är enligt Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten hos Polisen, svårare att få ansökningar till utbildningen som startar i januari, än den som startar på hösten. Men det är inte hela sanningen till varför platserna inte fyllts, många sökande saknar den behörighet som krävs för att komma in på polisutbildningen.

– Det kan vara att de inte klarar våra språkkrav eller fysiska krav. Det kan också vara att de inte har tillräckliga betyg för att komma in, säger Dejke till Bulletin.

Konkurrerar med andra utbildningar

Polisutbildningen konkurrerar också med andra mer attraktiva utbildningar, så många som blir antagna till polisutbildningen väljer i stället en annan utbildning. Det ger också ett stort tapp när man ska fylla platserna.

På polisutbildningen upplever man just nu att det är svårare att rekrytera poliser till storstadsområdena, framför allt då till Stockholm. Bland annat är det dyrare att leva i storstäderna och det är mer otryggt att arbeta som polis i de utsatta områdena.

– Det finns de som tycker att ingångslönen är för liten och kostnaderna att bo och leva i framför allt Stockholm är för höga, säger Dejke.

Återanställningar

Enligt Dejke ökar antalet polisanställda med fler än dem som går polisutbildningen. Det är just nu ett antal poliser som återvänder till jobbet som polis, det handlar om rutinerade poliser med flera års erfarenhet.

– Det är viktigt att de kommer tillbaka och vi har gjort en offensiv för att rekrytera tillbaka poliser som slutat. Det är något vi kommer att fortsätta med.

Lönerna ett problem

En polis i yttre tjänst, som Bulletin pratat med, säger att det är lönerna som är det största problemet. Något som Mattias Dejke konfirmerar. Många anställda sneglar i dag mot andra arbeten och fortfarande finns inget avtal klart för 2020. Polisförbundet sa så sent som i november nej till förslaget som ligger på bordet.

− Vi säger nej för att myndighetens slutbud om fördelningen av de extra lönemedlen inte kommer att leda till en uppvärdering av hela poliskåren. Polismyndigheten har också stängt oss ute och inte gett oss tillräckligt med inflytande över fördelningen, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande till polisfackets hemsida.

Läs även: Tidigare polistoppens dom: Myndigheten har havererat

Tomas Hedlund



fakta

Polisen och polisutbildningen

Polismyndigheten har 34 300 anställda per den 30 november 2021, varav:
21 433 poliser
12 867 civilanställda

Lärosäten

Följande lärosäten: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö och Malmö universitet, har polisutbildning på programmet. I Umeå, Växjö, Borås och Malmö kan man även studera på distans. Det är Plikt- och prövningsverket som godkänner de antagna till polisutbildningen i Sverige.

Polisutbildningen är två och ett halvt år lång och sträcker sig över fem terminer. Den sista terminen är aspirantutbildning.