Facebook noscript imageTysklands passivitet i Ukrainakrisen irriterar dess allierade: ”Ett svek mot vänner”
Ukrainakriget
Tysklands passivitet i Ukrainakrisen irriterar dess allierade: ”Ett svek mot vänner”
Kievs borgmästare Vitali Klitschko rasar mot Tyskland. Foto: EPP/CC BY 2.0
Kievs borgmästare Vitali Klitschko rasar mot Tyskland. Foto: EPP/CC BY 2.0

När Tysklands allierade skickar fartyg till både Östersjön och Svarta Havet i ett försök att dämpa Ryssland agerande vid den ukrainska gränsen förblir Tyskland passiv. Hittills har Berlin enbart utlovat ett fältsjukhus.

De senaste veckorna har USA och dess allierade inom NATO ökat sina militära åtaganden i Baltikum och Östeuropa i takt med att konflikten vid den rysk-ukrainska gränsen eskalerat.

Danmark har skickat fyra stridflygplan till Litauen samt en fregatt till Östersjön medan Spanien skickat två stridsfartyg till Svarta Havet och överväger att skicka stridsflygplan till Bulgarien. Frankrike är beredd att skicka trupper till Rumänien under Natos befäl. även Nederländerna står redo att hjälpa militäralliansen.

Tyskland har däremot hållit en mycket låg profil inom NATO.

I helgen utlovade landets försvarsminister Christine Lambrecht överlämnandet av ett komplett fältsjukhus i februari – men ingen militär uppbackning till Ukraina.

– Vapenleveranser skulle inte vara till någon hjälp för tillfället – det är man överens om i den federala regeringen, sade Lambrecht enligt Die Welt am Sonntag.

Den tyska regeringens godkännande av Estlands planer på att skicka haubitsar, som en gång tillhörde Östtyskland, till Ukraina drar också ut på tiden.

– Berlin gör ett stort strategiskt misstag och riskerar sitt rykte, säger Laurynas Kasčiūnas, ordförande för det litauiska parlamentets utskott för nationell säkerhet rapporterar NY Times som citerar den lettiska TVn.

Läs mer: Tysk marinchef avgår efter skandaluttalande: Lätt att ge Putin respekt han förtjänar

Kievs borgmästare rasar

Kievs borgmästare Vitali Klitschko rasar över Tysklands beteende och menar att tyskarna svikit Ukraina.

– Detta är en underlåtenhet att ge stöd och ett svek mot vänner i en dramatisk situation där vårt land hotas av ryska trupper från flera gränser [...]. Det behövs nu tydliga signaler från Europas viktigaste land, säger Klitschko enligt Daily Mail.

I helgen efterfrågade Ukraina återigen bett om tyskt försvarshjälp då landet ”akut behöver 100 000 hjälmar och skyddsvästar för de frivilliga som just har anmält sig till militären för att försvara sitt hemland tillsammans med de väpnade styrkorna”, säger den ukrainske ambassadören i Berlin, Andrij Melnyk, till Handelsblatt.

Läs mer: Storbritannien: Ryssland planerar att installera pro-rysk ledare i Ukraina

Tyska ställningen beror på sin historia och beroende av rysk gas

Den tyska ståndpunkten i den pågående Ukrainakonflikten har delvis sin grund i landets ökända historia och roll under de bägge världskrigen: dödliga vapen skickas inte till konfliktzoner.

En annan faktor som spelar in är landets beroende av rysk naturgas. Tyskland är världens största naturgasimportör och importerar runt hälften av sin gas från Ryssland. Omkring 15 procent av landets elproduktion härstammar från gas.

Läs mer: Alternativ till ryska gasleveranser till Europa diskuteras i Washington

Dorothée Enskog