Regeringen går, erfar TT, vidare till riksdagen med en proposition till undantagslag för att Cementa ska kunna fortsätta bryta kalk på Gotland ytterligare en tid.
Så sent som förra veckan sågade Lagrådet förlagan till propositionen och påpekade att förslagen stred mot grundlagen.
Regeringen har kallat till en pressträff under tidig förmiddag med anledning av att propositionen ska lämnas över till riksdagen. När riksdagen öppnade för en vecka sedan lovade regeringen att det skulle ske just i dag. Men bara två dagar senare kom Lagrådet med sitt yttrande.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ska på pressträffen redogöra för om, och i så fall vilka, ändringar regeringen gjort jämfört med den remiss som Lagrådet fick.
Kan köra över lagrådet
Eller så har de båda ministrarna bestämt sig för att hotet om cementbrist, om Cementa inte kan fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland efter den 31 oktober, är så allvarligt att det finns skäl att köra över Lagrådets synpunkter. Oavsett hur förslaget till undantag ser ut räknar regeringen med att det går att få en bred majoritet för det i riksdagen.
Lagrådet är den myndighet som granskar regeringens lagförslag innan de lämnas till riksdagen, för att se om de är begripliga, rimliga och går att förena med till exempel grundlagarna. Lagrådet ansåg att regeringens förslag dels stred mot kravet på beredning, det vill säga hur ett lagförslag ska arbetas fram, dels mot principen att en lag ska gälla generellt för alla och inte vara tillkommen för att lösa en enskild persons eller företags problem. Dessutom kan det skada tilltron till rättssystemet, påpekade juristerna i Lagrådet eftersom det är ett sätt att runda Mark- och miljöverdomstolens utslag om tillståndet för Cementas kalkbrytning.
Domstolen avvisade
Domstolen avvisade den 6 juli i år företagets ansökan eftersom den miljökonsekvensbeskrivning företaget hade lämnat in inte, enligt domstolen, höll måttet.
Ansökan avsåg att få fortsätta och utöka brytningen av kalk i Slite i 20 år till, efter den 31 oktober i år.
Det förslag regeringen har laborerat med innebär tillfälliga ändringar i miljöbalken för att bolaget ska kunna fortsätta bryta sten som ännu inte har brutits inom ramen för det nuvarande tillståndet.
Läs även: Cementa kräver snabba besked för att fortsätta verksamheten
Läs även: DEBATT: Regeringens nödlösning för Cementa målar in staten i ett hörn