Näringslivet söker med ljus och lykta efter akademiker. Samtidigt söker sju av tio inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbetarjobb, larmar tjänstemannafacket Unionen.
Under tredje kvartalet fanns det drygt 40 000 obemannade lediga jobb som kunde tillträdas omedelbart, en fördubbling jämfört med motsvarande kvartal förra året, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. En stor del av dessa finns inom handeln, it-branschen och ekonomin.
”Över hälften av de lediga jobben hos Arbetsförmedlingen är tjänstemannayrken och en stor del av jobben kräver högre utbildning. Samtidigt söker sju av tio inskrivna på Arbetsförmedlingen arbetarjobb”, larmar Unionen i ett pressmeddelande.
Arbetslösheten förblir hög i landet trots en snabb återhämtning i ekonomin. I oktober låg arbetslösheten på 7,6 procent, varav 42 procent av de arbetssökande sökt jobb i mer än sex månader, enligt SCB:s senaste månadsrapport.
”De två yrkesgrupperna i topp med flest lediga jobb är mjukvaru- och systemutvecklare och företagssäljare. Samtidigt har de arbetslösa svårt att ta de här jobben. Det finns en stor missmatch på svensk arbetsmarknad”, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.
– Företagen skriker efter personal samtidigt som arbetslösheten ändå är hög. Det är en illustration av ett dyrt politiskt misslyckande med såväl matchning som rörlighet inom arbetsmarknaden, skriver Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.
Läs även: Sveriges ekonomi allt starkare – men återhämtningen hotas av ökande långtidsarbetslöshet
En tredjedel av landets jobb finns i Stockholmsregionen
Stockholm förblir landets jobbmotor. En tredjedel av alla lediga jobb finns i Storstockholm, enligt Unionen. Per 100 anställda i Stockholms näringsliv finns det i dagsläget nästan två vakanta tjänster.
Dessutom kräver vart tredje ledigt jobb i Storstockholm, Västerbottten och Norrbotten en fördjupad högskolekompetens. I övriga delar av landet är motsvarande siffra vart fjärde.
– Antalet vakanser skjuter just nu i höjden, särskilt i tjänstemannatunga branscher. För att lösa utmaningen måste vi höja de arbetslösas kompetens, men framför allt lyfta vidare de som redan har ett jobb. Och arbetsgivarna måste kompetensutveckla sina egna medarbetare. Det är bara så vi kan möta det skriande och växande behovet av till exempel it-kompetens, säger Lundahl.
– En tredjedel av de inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning och många saknar också ”tillräcklig svenska”, varnade Annika Sundén, analyschef hos Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande förra månaden.
Läs även: Andelen långtidsarbetslösa fortsätter ticka uppåt – närmar sig hälften av alla arbetslösa
– Politiken måste sätta ner foten och ta kraftfulla omtag med bostadsmarknaden så kompetens utifrån kan komma in eller så måste man satsa betydligt hårdare på att de som i dag står arbetslösa faktiskt kan matchas mot lediga jobb. Helst bör man göra båda sakerna samtidigt, men just nu gör man ju tyvärr varken det ena eller det andra och beklagligt nog tillåts problemet växa och bromsa näringslivet och samhällsekonomin, anser Hatzigeorgiou.
Läs även: Gustavsson: Visst faller kompetensregn – bara inte över Sverige