Facebook noscript imageVaccinsamordnaren: Danmark fick en miljon doser ”bakom ryggen” på EU
Nyheter
Vaccinsamordnaren: Danmark fick en miljon doser ”bakom ryggen” på EU
Vaccinsamordnare Richard Bergström talar under en pressträff om vaccin. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Vaccinsamordnare Richard Bergström talar under en pressträff om vaccin. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Danmark har lyckats få ytterligare en miljon vaccindoser genom att köpa överblivna doser från Rumänien. Nu kommer kritik från Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, som menar att doserna kunde ha gått till hårdare drabbade EU-länder som Portugal och Spanien.

För två veckor sedan meddelade Danmark att landet köper 1,17 miljoner doser coronavaccin från Rumänien, som inte har haft möjlighet att använda dem.

”Danmark köper 1,17 miljoner doser Pfizer-BioNTech-vaccin från goda samarbetspartners i Rumänien som inte själva kan använda dem. Vi transporterar dem till Danmark med flyg så snart som möjligt. Ny vaccinationskalender på väg!” skrev den danske hälsoministern Magnus Heunicke på Twitter.

Läs även: Hans-Werner Sinn: EU bakom fiaskot med vaccinerna

Det kritiseras nu av den svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström, som även sitter i den grupp som förhandlar EU:s vaccininköp.

– Danmark har inte haft något eget avtal med företaget, men de gick direkt till Rumänien och köpte EU-doser från dem, bakom ryggen på hela EU, säger han till VG.

Avtalet innebär att Danmark når sina vaccinationsmål två veckor snabbare än man annars skulle ha gjort, uppger Sundhedsstyrelsen, som i Sverige motsvaras av Folkhälsomyndigheten. Vaccinationstakten sjönk efter att Danmark den 14 april helt slutade använda AstraZenecas vaccin.

– När det handlar om en miljon vaccindoser så är det klart att det finns ett antal länder som vill ha de doserna. Även länder som är i en objektivt sett värre situation, som Portugal och Spanien, som har en svår situation med deltavarianten, säger Richard Bergström.

– Rent juridiskt sett kan de göra som de vill, men EU:s gemensamma upphandling kommer med en del krav. Att man är lojal med projektet och solidarisk.

Läs även: Per Gudmundson: Nu vill partierna att vi ska glömma pandemin

EU har nu skärpt rekommendationerna för hur det ska gå till om ett land får vaccin över, så att även doser som redan hunnit levereras till ett land omfattas.

– Det var inte specificerat. Jag tyckte att det var uppenbart, men nu har det förtydligats ytterligare, säger han.

Sören Billing