Facebook noscript imageVar fjärde grundskolelärare kan ha haft covid-19 – facket befarar ”dödsfälla”
Nyheter
Var fjärde grundskolelärare kan ha haft covid-19 – facket befarar ”dödsfälla”
Lärarnas Riksförbund menar att lärare har drabbats hårdare av pandemin eftersom man inte har kunnat hålla avstånd i klassrummen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Lärarnas Riksförbund menar att lärare har drabbats hårdare av pandemin eftersom man inte har kunnat hålla avstånd i klassrummen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Var fjärde grundskolelärare har haft covid-19, enligt en undersökning genomförd av Lärarnas Riksförbund. Därmed skulle de vara mer än dubbelt så drabbade som befolkningen som helhet. Nu befarar facket en ”dödsfälla” för lärare när fler elever vill komma till skolan för att visa upp sina kunskaper inför terminsslutet.

”Det är uppenbart att det varit omöjligt att hålla avstånd i skolorna eftersom smittan fortsätter att spridas. Med återöppnade skolor ökar oron i synnerhet när det nu tillkommer nya varianter av viruset”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Förbundet har den senaste veckan genomfört en undersökning bland lärare och studie- och yrkesvägledare. I den uppger var fjärde grundskolelärare och 15 procent av gymnasielärarna att de har haft konstaterad covid-19. Två respektive tre procent av lärarna hade en pågående sjukdom.

Läs även: Regeringens Pisahantering sågas i rapport

Baserat på data från Folkhälsomyndigheten under samma period ska cirka elva procent av befolkningen mellan 20 och 69 någon gång ha haft covid-19, enligt Therese Landerholm, utredare på Lärarnas Riksförbund. Analys- och undersökningsföretaget Novus uppskattar siffran till tolv procent bland dem mellan 18 och 89, säger hon.

Sex av tio som svarat på undersökningen tror att de har smittats på arbetsplatsen.

”Alla arbetsgivare har inte tagit detta på samma allvar. Det finns exempel på kommuner som till och med förbjudit skyddsutrustning. Bilden är spretig och det tycks finnas ett stort mått av godtycke i bedömningarna”, säger Åsa Fahlén, och tillägger att staten borde ha tagit ett större ansvar.

Oro inför terminsslutet

Dessutom visar undersökningen att fyra av fem lärare och studie- och yrkesvägledare någon gång känt olust eller rädsla inför att gå till jobbet på grund av pandemin.

Nu befarar man att fler elever ska söka sig till skolan även om de mår dåligt, eftersom de vill visa upp sina kunskaper när terminen lider mot sitt slut. Åsa Fahlén beskriver scenariot som ”rena dödsfällan för lärare” och tycker att lärare borde prioriteras i vaccinkön. Bara tre procent av lärarna har i dag fått en eller två vaccindoser.

I undersökningens urval ingick 1 050 personer och av dessa svarade 59 procent.

I februari visade en studie från Uppsala universitet att smittspridningen bland högstadielärare varit dubbelt så hög som bland gymnasielärare.

En jämförelse av 124 yrkesgrupper visade då att högstadielärare var den sjunde mest drabbade yrkesgruppen sedan man undantagit anställda inom vård och omsorg, där det är mycket vanligare med provtagning.

Läs även: Altstadt: Snurrigt av feminister om sexbrott och förtal

Läs även: Släpp ut arkitekterna ur den modernistiska lådan

Text: Sören Billing

soren.billing@bulletin.nu

Sören Billing

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.