Facebook noscript imageVarnade romer för att kontakta polisen – kan sparkas
Nyheter
Varnade romer för att kontakta polisen – kan sparkas
Stadshuset i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.
Stadshuset i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT.

En anställd på Malmö stads romska råd har deltagit i informationsmöten om romska rättegångar och har varnat andra romer för att de kan straffas om de blandar in polisen. Nu ger en extern utredning klartecken för att säga upp personen.

Det var i juni som Kvällsposten avslöjade att en anställd på Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, i Malmö hade använt sin förtroenderoll för att kalla en person till en romsk rättegång, en så kallad krísi.

Det ledde till att kulturförvaltningen beställde en extern utredning för att undersöka huruvida det förekommit romani krísi i RIKC:s lokaler, huruvida verksamhetens medarbetare har medverkat i romani krísi, samt hur det bör bedömas i relation till arbetsrättslig lagstiftning och Malmö stads värdegrund.

Läs även: Per Brinkemo: Samhället måste stå upp mot parallell rättsskipning

När advokatbyrån Moll Wendén under måndagen överlämnade utredningen var det utan att ha kunnat fastställa att det skulle ha förekommit romani krísi i organisationens lokaler.

Däremot anser man att det finns skäl att säga upp en anställd vars handlingar kan ha äventyrat kommunens arbete med romska frågor, eftersom personens agerande kan tolkas som att RIKC ställer sig bakom fenomenet romani krísi och de beslut som fattas där.

Deltog i direktsända möten

Den anställde har deltagit i möten som direktsänts på Facebook där man har informerat om romska rättegångar, och har vid åtminstone ett tillfälle varnat mottagare av informationen för att de kan straffas om de blandar in polisen.

”Förutom att agerandet kan utgöra ett övergrepp i rättssak, det vill säga att försöka hindra en person att anmäla brott, strider uppmaningen mot RIKC:s mål att inkludera romer i det svenska samhället”, skriver utredaren.

I ett pressmeddelande skriver Malmö stad att ”utredningen ger underlag för fortsatt arbetsrättsligt agerande”. Vad som kommer att hända med den anställde var under måndagen inte klart.

– Jag har precis också fått den här rapporten. Det finns saker i den här utredningen som gör att det är en ganska allvarlig grad av missbrukande av en förtroendeposition. Det är en enskild medarbetare som vi behöver gå vidare med. Det arbetet börjar nu, säger kulturförvaltningens kommunikationschef Anna Nystedt.

Mot övriga anställda riktas ingen kritik i rapporten.

Läs även: Mats Skogkär: På grund med Malmös värdegrund

Adam Hidestål, avdelningschef med ansvar för RIKC på kulturförvaltningen, säger att man nu kommer att arbeta med att återupprätta förtroendet för verksamheten.

”Det är oerhört viktigt att fortsätta att arbeta för den romska minoritetens rättigheter i samhället. De är fortsatt en mycket utsatt grupp. Men vi måste också arbeta för en starkare inkludering av romer i samhället, bland annat för ett starkare skydd för de romer som till exempel utsätts för hedersproblematik”, säger han i pressmeddelandet.

Sören Billing