Det lär ha publicerats fler än 100 000 vetenskapliga artiklar om covid-19 på drygt ett år. Vilket är nästan lika många som det publicerats om influensa på 200 år. Därför kan det var svårt att hänga med i svängarna. Bulletin fortsätter även denna vecka att lista några mer eller mindre intressanta studier som ni kanske missat.
Välbeställda testar sig mer och blir mindre sjuka
En studie av mer än fyra miljoner covid-tester i Schweiz från pandemins början till mitten av april i år publicerad i Lancet Public Health visar att schweizare med högre socioekonomisk status testar sig oftare än de med lägre socioekonomisk status. Sannolikheten att någon i den högsta socioekonomiska gruppen testade sig för covid var 18 procent högre än för någon den lägsta gruppen. Samtidigt var sannolikheten för ett positivt test högre bland de med lägre socioekonomisk status. Dessa blev också oftare inlagda på sjukhus, fick oftare akutvård och hade större sannolikhet att dö av covid.
Kraftigt ökad vapenförsäljning i USA under pandemivåren 2020
En studie publicerad i Injury Epidemiology uppskattar att det såldes 4,3 miljoner fler skjutvapen i USA under perioden mars till och med juli 2020 än förväntat. Även skjutningarna ökade och var ungefär 4 000 fler, men forskarna kunde inte dokumentera något samband på delstatsnivå mellan ökad vapenförsäljning och fler skjutningar.
Distansundervisning minskade mobbning
I Kanada liksom i många andra länder har distansundervisningen varit betydligt mer omfattande än i Sverige, något som kan ha påverkat elevers lärande negativt. En kanadensisk studie tyder dock på att distansundervisningen i alla fall kan ha haft en positiv bieffekt på vissa elever. Studien som publicerats i Aggressive Behavior visar nämligen att antalet elever som rapporterade att de mobbades eller deltog i mobbning minskade under pandemin.
Hur legitima frågor blir konspirationsteorier och samtal om vaccin och varianter
Den undersökande journalisten Paul D. Thacker frågar sig i ett reportage publicerat i British Medical Journal hur det gick till när rimliga frågor om virusets ursprung blev konspirationsteorier för sedan helt plötsligt bli legitima. Bland annat riktar han lyktan på sitt eget skrå, vetenskapsjournalisterna.
I takt med att deltavarianten sprider sig i Europa ökar också oron för vad framtida mutationer ska innebära för det skydd som de tillgängliga vaccinen ger mot covid. Den som är intresserad kan med fördel klicka här och lyssna på New England Journal of Medicine:s senaste covid-podd, som diskuterar forskningsläget.
Läs även: Studie: Minst 13 procent chans någon blir 130 år före 2100
Läs även: Veckans studier om covid: Ansiktsmask med inbyggt virustest