Facebook noscript imageAhmed: Alla är inte lika mycket värda, enligt Pride
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Alla är inte lika mycket värda, enligt Pride
Pride – för allas lika värde? Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Joakim Eklöf.
Pride – för allas lika värde? Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Joakim Eklöf.

Försvarsmakten hyrde nyligen in sig på bland annat SvD:s förstasida för att visa att de står för allas lika värde. Men Pride exkluderar glatt politiska meningsmotståndare, och verkar inte ha problem med våldsverkare så länge de har ”rätt” åsikter, skriver Luai Ahmed.

Försvarsmakten har gått och lagt 400 000 kronor på att bland annat köpa annonsplats på hela Svenska Dagbladets förstasida för att där vifta med Pride-flaggan och skriva under på att de står för ”alla människors lika värde”. Därmed måste några frågor ställas: Står Pride-flaggan verkligen för ”alla människors lika värde” och ”mänskliga rättigheter”? Står inte den svenska flaggan för ”alla människors lika värde”? Och ska statliga myndigheter ägna sig åt politisk aktivism?

Försvarsmakten verkar inte förstå sitt huvudsakliga uppdrag: att försvara Sverige och svenska medborgare, inte att agera som aktivister med en politisk agenda.

Luras inte av påståenden om att ”Pride och hbtq-flaggan står för alla människors värde, mänskliga rättigheter, jämställdhet och medmänsklighet”. Teoretiskt sett, ja. I praktiken, definitivt inte.

När 20 procent av den svenska befolkningen utesluts från Pride på grund av partiet de sympatiserar med eller när Medborgerlig Samlings homosexuella partiledare nekas att delta i paraden med sitt parti, då handlar inte rörelsen om alla människors lika värde, mänskliga rättigheter, jämställdhet eller medmänsklighet längre. Rörelsen har förbrukat sin rätt att stå för ”alla människors lika värde” när de utesluter politiska motståndare.

Enligt Pride är alla lika mycket värda. Förutom nationalister, patrioter och invandringskritiker. Alltså är en femtedel av det svenska samhället inte lika mycket värda.

Stockholm Pride, som uteslöt Medborgerlig Samling och dess partiledare Ilan Sadé från att delta, påstår att ”Inga våldsbejakande aktörer är välkomna. Stockholm Pride tar avstånd från all form av våld och våldsbejakande. Oavsett var det kommer ifrån, vänster eller höger. Det är en princip som vi aldrig kommer avvika från.”

Läs även: Ahmed: Pride struntar i världens mest utsatta hbtq-personer

Men det är en princip som de avviker från. Sadé fick inte delta med sitt parti – medan vänsteraktörer som förespråkar våld mot högern, som det så kallade Rosa-Svarta blocket, inte blir uteslutna. Inte heller tar Pride avstånd från dem.

Våldsbejakande från vänster är varmt välkommet. Pride-tåget börjar alltid med glada familjer som viftar med hbtq-flaggan, men i slutet av tåget genomsyras det av vänsterextremister som ropar ”Död åt borgare”, som Josephine Frejes reportage i Expressen visade. (28/7/16)

Vänsterextremister och så kallade antifascister tror att utan deras hat så skulle fascism och rasism ta över samhället. Deras hat är egentligen kärlek. Det är därför, för väldigt många inom vänstern, Pride inte betyder ”acceptans och tolerans” utan även intolerans mot, och exkluderande av, politiska motståndare – speciellt invandringskritiker.

Läs även: JO kritiserar skola för pridetvång: Politiskt ställningstagande

Försvarsmaktens wokeness har ifrågasatts. De är woke, men inte tillräckligt woke.

Som den självutnämnde toxiskt maskuline opinionsbildaren Pontus Persson så snällt påpekade: flaggan som Försvarsmakten viftade med är den gamla hbtq-flaggan. Den saknar färgerna svart: för svarta, brunt: för bruna, himmelsblå, rosa och vit: för transsexuella.

Läs även: Hareide kritiserade Pride – pudlar: ”Jag ber om ursäkt”

Den gamla hbtq-flaggan kan komma att representera vit makt i framtiden. Detta låter sjukt nu, men mycket lät sjukt för tio år sedan.

Försvarsmakten la upp bilden på Instagram och Facebook, men inte Twitter, de vågade inte. Twitter skulle ha ätit upp och spytt ut bilden som en anakonda på ett par timmar.

Bilden fick över 5 000 kommentarer i de medier som Försvarsmakten valde att lägga upp bilden på. Många kommenterade argt och deras kommentarer raderades. En kommentar som inte raderades var: ”Är inte den svenska flaggan mer värd att försvara eller?”

Försvarsmaktens Instagram-konto, som spenderade hela dagen med att försvara bilden i kommentarsfältet, svarade: ”Hej! Båda flaggorna är värda att försvara. Genom deltagande i Pride vill vi visa allmänheten att vi står för alla människors lika värde.”

Pride har visat allmänheten att de inte riktigt står för alla människors lika värde.

Om ungefär var femte soldat röstar på SD så innebär det att en stor grupp soldater blir utestängda från detta projekt i Försvarsmaktens regi.

Det är kanske därför det bara finns fyra soldater på bilden; den femte röstar på SD och får därmed inte vara med på bild. Hen kanske tvivlar på att Försvarsmakten skulle ha lagt 400 000 kronor på att hissa den svenska flaggan. Hen kanske tycker att Försvarsmakten inte ska driva vänsteropinion.

Antingen det, eller så blev hen inte tillåten att delta på bilden eftersom hen inte är lika mycket värd som de andra.

Luai Ahmed
Skribent, debattör och författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu