Den digitala revolutionen har helt ritat om den massmediala kartan och förflyttat agendasättandet från några få tidningsredaktioner till miljoner användare med mobiler och konton på sociala medier. När Tucker Carlson fick sparken gick han från tre miljoner tittare till 100 miljoner twittrare.
Sociala medier är en ständigt föränderlig dimension av det mediala landskapet. Samtidigt som papperstidningar fortsätter att följa samma form och angreppssätt som på 1800-talet, fortskrider internets digitala tjurrusning in i framtiden. Med några års mellanrum slår teknologivärlden till med en ny revolution. Vi märker inte av skillnaderna från dag till dag, men i backspegeln svindlar perspektiven. Det är nästan lite läskigt.
För 20 år sedan var tv och radio de auktoriteter som skapade och satte dagordningen. I dag är det istället de miljontals människor med mobiler som styr samtalet.
För elva år sedan köpte jag min första telefon med pekskärm och övergången från knapptelefoner till skärmtelefoner gick nästan omedelbart. På några få år var knapptelefonerna borta. Förändringen kändes smidig och naturlig av någon anledning.
Det tog inte så lång tid att vänja sig vid den nya nya teknologin, och det kommer inte att ta lång tid innan den visuella makten över informationen flyttat från våra tv-skärmar till våra mobiler, och vidare. Apples nya och helgalna Vision Pro-produkt visar att teknologiutvecklingen inte har några planer på att trycka på pausknappen.
I april slog nyheten att tv-stjärnan Tucker Carlson fått sparken från Fox News ner som en bomb. Spekulationerna då gick ut på att det var ett resultat av Dominion Voting Systems stämning mot kanalen, eftersom Fox anklagat företaget för att ha deltagit i valfusk, vilket kom att kosta Fox 787 miljoner dollar.
Dock går missnöjet med Tucker Carlson mycket djupare än att han skulle ha antytt att någon pysslat med valfusk. Förra året publicerade New York Times en granskning bestående av en slideshow som nagelfor Carlsons ordval och nyhetsvärderingar, vilka gäster han haft och från vilken sida, och hur vanliga diskussioner om ”demografiska förändringar” och ”eliten” varit. Dessa ämnen betraktas nämligen som farliga högerextrema hundvisslingar till nazister.
Granskningen visade hur vitmaktnationalister hade hyllat Tucker Carlson, och dess slutsats var alltså att hundarna svarade på hans visslingar.
Läs även: Ahmed: Gröna Lund-gate är Sverige-gate
En sak som med är lurt med Carlson är att han i många inslag låter alldeles för övertygad. Den monumentala självsäkerheten med vilken han framför sina budskap är så orubblig att man som tittare börjar ifrågasätta om det möjligen finns någon annan sanning än Carlsons.
En kompis till mig var mycket mån om att berätta för mig att hon på fullaste allvar tror att Carlson är nazist. Han är nog en smula hysterisk, men nazist, nä, det tror jag inte på.
Om Tucker Carlson verkligen vore nazist, då lever vi tivelsutan i en mörk tid nu, eftersom hans program som tidigare annonserats, fortsätter på Twitter. Och nu har alltså premiären gått av stapeln, och första avsnittet av ”Tucker on Twitter” har haft 100 miljoner visningar på mindre än två dagar.
Videon som han lade strax innan där han berömde plattformen med att ”alla är välkomna på Twitter” fick över 130 miljoner visningar.
Lite häftigare tittarsiffror än Fox News kan man säga.
Det är fint att se hur den teknologiska utvecklingen ibland står på det fria ordets sida.
Det är nästan som om folk vill höra vad förbjudna röster har att säga.
Läs även: Altstadt: Teflonkungen Bildt på uppdrag i Turkiet