Facebook noscript imageAltstadt: Foliehattarnas julafton på Sergels torg
Ann Charlott Altstadt
Krönikörer
Altstadt: Foliehattarnas julafton på Sergels torg
Komikern Peter Wahlbeck håller tal vid lördagens demonstration mot vaccinpass. Foto: Karl Gabor / Fredrik Persson/TT
Komikern Peter Wahlbeck håller tal vid lördagens demonstration mot vaccinpass. Foto: Karl Gabor / Fredrik Persson/TT

Demonstrationen i lördags mot vaccinpass samlade stora skaror. Men det var inte enbart frihetskämpar mot maktmissbruk. En brokig samling sökte legitimitet under frihetens banér, men vem normaliserade vem? frågar Ann Charlott Altstadt.

I helgen fyllde cirka 8000-10 000 demonstranter upp Sergels torg för att protestera mot vaccinpass. En laddad symbol som fört samman och skänkt legitimitet åt grupper med höggradigt divergerande politiska idéer.

Nils Littorin från Läkarupproret och Malmöpartiet talade på mötet, och twittrade att demonstrationen samlade både vaccinerade och ovaccinerade mot maktmissbruket. Och många med honom har framhållit att medier och politiker med flera har haft svårt för den distinktionen. Demonstrationen gällde ju vaccinpass – inte vaccinet i sig.

Läs även: Norrman: Vaccindebatten har spårat ur

Jag tar mig ändå friheten att här begrunda att det bland de ovaccinerade demonstranterna fanns grupper som delar en alternativ världsbild som, ursäkta mig, faktiskt är helt koko. Frågan är om inte alla de så kallade vanliga människorna på Sergels torg hamnade mitt i firandet av konspirationsteoriernas julafton.

Det är inte direkt någon hemlighet att Frihetsrörelsen, arrangören bakom de tidigare demonstrationerna mot restriktionerna och nu mot vaccinpass, är en samling uppgraderade new-age-konspiratörer. Deras verklighetsfrämmande idéer och kopplingarna till den politiska yttersta högerkanten är inte direkt svåra att googla fram.

När exempelvis ordföranden för Frihet Sverige och Frihetsrörelsen frontfigur Maneka Helleberg, under publikens jubel ropade ut att det finns ett alternativt läkemedel mot covid som resulterar i noll döda, så kanske inte de vaccinerade och traditionellt liberalt lagda uppfattade samma budskap som antivaxxarna på plats.

Inför demonstrationen delade en välkänd profil på sociala medier en rapport som avslöjade att ett läkemedelsbolags egna tester av vaccinet visade att försökspersonerna fick olika typer av allvarliga skador och biverkningar. Men trots att uppgifterna på ett övertygande vis falsifierats så har de fått stor spridning. Bland annat därför att rapporten rekommenderades av en portalfigur bland vaccinskeptiker och antivaxxare precis innan hans konto blev nedstängt.

Enligt konspirationsteorierna som cirkulerar är coronaviruset en bluff, och vi som fått de så kallade giftinjektionerna kommer att gå en hemsk framtid till mötes. Politiker och Big Pharma mörkar att folk dör som flugor av vaccinet, och hemlighåller också att det finns ett preparat mot parasiter som faktiskt botar covid och på sina håll hejdat smittspridningen.

Läs även: Åberg: Ett nej till vaccin är ett nej till så mycket mer

Kan vi tala klarspråk? Ett okänt antal personer är ovaccinerade för att de helt enkelt tror på utflippade teorier. Och många på sociala medier är indragna i en härva av olika tanketokerier som spänner över superboven Bill Gates som genom vaccinet vill decimera jordens befolkning, över den nya totalitära världsordning som nu upprättas bakom coronabluffens kulisser, till att den globala eliten tydligen lägger ner oöverskådliga resurser på att dölja faktumet att jordklotet egentligen är platt som en pannkaka.

Och seriöst: Om en rörelse vill vinna legitimitet – varför låta den levande installationen och konspirationskungen Peter Wahlbeck fronta budskapet på Sergels Torg? Tron på chemtrails, att månlandningen var fejk, 9/11 ett insiderjobb och förväxlingen av finanskapitalets intressen med en judisk konspiration, är bara ett axplock av komikerns meriter.

På podiet improviserade han fram osmälta tankespån. Och under publikens högljudda bifall fick vi veta att kampen förs mot en sorts biblisk ondska och att QR-koder är samma sak som 666, vilddjurets tal från Johannes Uppenbarelse.

Jag tycker genuint illa om guilt by association-argument och på sociala medier där den dagsaktuella debatten förs, lät vänsterkritikerna som vanligt den obetydliga skaran från NMR stjäla showen. Såväl den principiellt intressanta politiska frågan om vaccinpass som konspirationsnissarnas konstigheter fick stå tillbaka för nazistsektens närvaro.

Vissa tycks mäta sitt eget värde i upphöjelsen av denna lilla ynkliga spillra nazister till tänkt samhällshot. Och de menade således att de cirka 10 000 deltagarna borde gått hem på grund av 20 NMR:ares närvaro.

Nazisterna fick alltså just den uppmärksamhet och makt de eftersträvar bara genom att stå på torget med en banderoll. Och har nu fått klartecken på att deras blotta närvaro måste leda till upplösning av vilka vänsterdemonstrationer som helst i framtiden.

Läs även: DEBATT: Det saknas en liberal och frihetlig debatt om vaccinpass

Ett skäl därtill var att en traditionellt viktig aktör saknades på scenen, en som alltid följer NMR i spåren. Var tusan höll AFA hus med sina rubrikstjälande kravaller? Dessa våldsbejakande vänsterextremister som lovat att handgripligen rensa gatorna från rasister och nazister var som bortblåsta.

Och frågan är slutligen vem som egentligen har normaliserat vem? De vaccinerade som demonstrerade utifrån traditionellt liberala värden har ju nu normaliserat Frihetsrörelsen, galna konspirationsteoretiker och antivaxxare. Nils Littorin har normaliserat Peter Wahlbeck.

Och det var antifascisternas uteblivna våld som normaliserade NMR. Demonstrationen blev lugn och fredlig, inte trots nazisternas närvaro, utan på grund av antifascisternas frånvaro.

Ann Charlott Altstadt

Ann Charlott Altstadt är journalist och författare. Hon har gett ut Liten ordbok för underklassen och Strejken på Toys R Us. Altstadt var redaktör för tidskriften TLM 1992-2002 och har bland annat skrivit artiklar och krönikor för LO-tidningen-Arbetet, Flamman, Journalisten, Fokus, Göteborgs-Posten, Arbetaren, Finanstidningen, Svenska Dagbladet och Arbetet. För närvarande är hon medarbetare på Aftonbladet Kultur och skriver krönikor i Lag & Avtal.