Facebook noscript imageAltstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport
Ann Charlott Altstadt
Krönikörer
Altstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport
Morgan Johansson – far med osanning om klass? Foto: Karl Gabor / Anders Wiklund/TT
Morgan Johansson – far med osanning om klass? Foto: Karl Gabor / Anders Wiklund/TT

Morgan Johansson ville först inte ha någon ny Brå-rapport om brott och härkomst och påstod felaktigt att det redan klarlagts att socioekonomiska faktorer förklarade invandrares överrepresentation. Nu när den nya Brå-rapporten släppts fular han på nytt om kriminalitet och klassklyftor.

Morgan Johansson ljuger igen. 2017 sade han blankt nej till en ny kartläggning av brottsligheten med det felaktiga fulpåståendet att bland annat Brå:s rapport från 2005 redan visat att invandrares överrepresentation berodde på socioekonomiska faktorer. I dagarna släpptes Brå:s nya undersökning om brott bland grupper med olika bakgrund och justitieministern fabulerar fortfarande om kriminalitet som ett resultat av klassklyftor.

I dagsläget verkar det obegripligt Morgan Johansson backades av en så stark opinionsvind att han först kunde vägra att ge Brå ett nytt undersökningsuppdrag.

Fräckt motiverade han sitt blanka nej med att han redan dragit den ”politiska slutsatsen” av dittills gjorda undersökningar – arbetslöshet och fattigdom skapar kriminalitet.

Enligt justitieministern skulle inte en ny rapport kunna ”tillföra kunskaper med potential att förbättra Sverige.” Och en av författarna bakom Brå -rapporten 2005 instämde då att ny forskning inte skulle ge något ”mervärde”. Vilket på ren vänstersvenska betyder att vissa hellre begår våldsbrott mot sanningen än att ge SD rätt.

Läs även: Lindberg: Morgan Johanssons farfar var inte gängkriminell

Jag antar att etablissemanget då som nu förlitade sig på professor Jerzy Sarnecki som i årtionden serverat luddiga politiska förhoppningar istället för forskningsresultat. I en replik på Expressens ledarsida 2018 skrev Sarnecki att han och hans kollegor funnit att om ”överrepresentationen i brott (inklusive våldsbrott) kontrolleras för ett antal variabler som mäter vissa socioekonomiska förhållanden så visar det sig att överrisken till större delen försvinner.”

På tvärs mot vad politiker hävdar så drar dock de två Brå-rapporterna inte slutsatsen att invandrares överrepresentation orsakas av socioekonomiska faktorer. Tvärtom så poängteras att frågan är mångkomplex utan entydiga eller säkra svar. Och Sarneckis trolleri inträffar faktiskt inte heller i någon av undersökningarna.

Överrepresentationen sjunker olika mycket med standardiseringen av olika variabler för olika brottstyper, men försvinner inte till ”större delen” när man konstanthåller socioekonomiska faktorer.

Läs även: Brå: Andra generationens invandrare toppar i andel brottsmisstänkta

Om Johansson läst Brå 2005:17 skulle han ha vetat att den ökade invandringen i sig betyder fler brottsmisstänkta. Rapporten betecknade ”många” av de då 270 000 nytillkomna som en grupp med ”särskild hög överrisk att registreras för brott.”

Och årets Brå-rapport lyfter exempelvis fram att utrikesfödda män i brottsaktiv ålder har ökat från 200 000 år 2002 till närmare 400 000 år 2018. Medan antalet inrikes födda med inrikesfödda föräldrar i samma ålderskategori minskar.

Jag antar att Johansson och resten av regeringen nu tänker jobba ifatt och avskaffa klassklyftorna under nästa budgetperiod. För det är inte särskilt progressivt klädsamt som politiker att bara babbla om socioekonomiska variabler utan att också göra verklig verkstad.

Läs även: Den danske integrationsministern: ”Min dröm är noll asylsökande i Danmark”

Själv fattar jag inte att invandring blivit en definierande höger-vänsterfråga när antalet uppehållstillstånd med nödvändighet måste ges i förhållande till mottagningskapacitet. I realtid och den faktiska världen, inte i ett tänkt Utopia.

Frågan är inte bara hur brottsutvecklingen utan också den destruktiva invandringsdrivna vänstern ska hejdas från att göra kaos av samhället.

Ann Charlott Altstadt

Ann Charlott Altstadt är journalist och författare. Hon har gett ut Liten ordbok för underklassen och Strejken på Toys R Us. Altstadt var redaktör för tidskriften TLM 1992-2002 och har bland annat skrivit artiklar och krönikor för LO-tidningen-Arbetet, Flamman, Journalisten, Fokus, Göteborgs-Posten, Arbetaren, Finanstidningen, Svenska Dagbladet och Arbetet. För närvarande är hon medarbetare på Aftonbladet Kultur och skriver krönikor i Lag & Avtal.