Opinionsbildning och politiska manifestationer hör civilsamhället till. Att aktivism tillåts smyga sig in i de opolitiska delarna av vårt samhälle undergräver demokratin och är en utveckling som bör brytas.
Inför Prideveckan har Försvarsmakten stärkt beredskapen i sociala medier. Detta med anledning av att man köpt en helsidesannons i Svenska Dagbladet där soldater i svensk uniform håller upp en regnbågsflagga med budskapet: ”En flagga värd att försvara”.
Försvarsmaktens kampanjer i priderörelsen brukar ”väcka starka känslor”, säger kommunikatören Therese Fagerstedt till TT (1/8).
Och nog rör myndighetens engagemang i Pride upp heta känslor, men inte av den anledning som Försvarsmaktens talespersoner tycks vilja tro.
Stridsfrågan handlar inte om homosexuellas och transpersoners rättigheter, det är något en förkrossande majoritet står upp för i dag och som skyddas av grundlagen, utan om att Försvarsmakten tar ställning för en politiskt laddad symbol.
Det är inte ställningstagandet om att människor ska vara fria att älska vem de vill som utgör problemet, utan att Försvarsmakten liksom många andra delar av det offentliga tar till sig politiska symboler i tron att de är opolitiska och självklara.
Regnbågsflaggan är i dag högst politisk, alldeles oavsett vad upphovsmannen Gilbert Baker hade för avsikt på 70-talet. Den är inte den fria och breda symbol den var ämnad att vara, utan förknippas starkt med Priderörelsen som har ordentlig vänsterlutning.
I Stockholm har Pride bland annat gjort sig kända för att porta Sverigedemokraterna från sina evenemang, och även det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling – som har en partiledare som är öppet homosexuell. Det är absurt, och visar på att Pride inte enbart handlar om hbtq-rättigheter utan även om andra politiska frågor.
Artistduon Rebecca och Fiona kunde under Pridefirandet 2018 uppträda i röd t-shirt med hammaren och skäran utan att arrangörerna reagerade, vilket är ironiskt eftersom kommunistiska regimer förföljt, plågat och torterat ihjäl människor med annan sexuell läggning. 2018 var för övrigt samma år som överbefälhavare Micael Bydén greppade en mikrofon och uniformsklädd spexade loss till Elvislåten ”Suspicious minds” i Prideparaden.
Läs även: Skogkär: På knä för den politiska korrektheten
Men de högst berättigade frågorna om den uppenbara vänsterlutningen och hur Försvarsmakten ställer sig till att vissa politiska partier utestängs får inga klara eller begripliga svar. I det egna kommentarsfältet på Facebook bemöts de med allehanda plattityder om ”ömsesidig respekt”, svepande ord om ”allas lika värde” och den felaktiga uppfattningen att regnbågsflaggan skulle vara opolitisk.
Att hävda att en fråga eller symbol är opolitisk är ett sätt att säga att den inte får ifrågasättas. Allt ifrån hårdföra kommunister till ungdomsaktivister som Greta Thunberg och allsköns aktivister har upprepade gånger i historien försökt hävda att just deras ideologi eller övertygelse står över politiken. Att det handlar om universella värden som alla måste ta till sig. Men det är lika osant varje gång. Bara debatten om tidningsannonsen som nu blossat upp visar vilken infekterad fråga regnbågsflaggan utgör, och att flaggan därför i högsta grad är politisk.
Regnbågsflaggan går inte att skilja från dem som använder den, oavsett vad olika kommunikationspersoner slår fast i policy- och värdegrundsdokument. Det pågår en ständig dragkamp om vad olika symboler står för. Det är därför upp till var och en att avgöra vad flaggan symboliserar.
En liberal kungstanke är att det ska finnas en tydlig skiljelinje mellan staten, som är tvingande, och civilsamhället, som är frivilligt. Staten ska vara neutral, tillämpa likabehandling och professionalism i relationen till medborgarna och värna deras rättigheter utifrån gällande lagstiftning. Myndigheter ska inte opinionsbilda eller manifestera för olika intressen eller göra deras symboler till sina, oavsett hur populära de må vara för tillfället. Politisering av det offentliga bidrar till polarisering och underminerar dess trovärdighet, och i förlängningen demokratin.
Att myndigheter inte bör ta ställning för olika politiska frågor är särskilt svårt att komma ihåg när det gäller hjärtefrågor som man själv sympatiserar med. Men det är likväl en viktig och grundläggande princip. Annars går det inte att med trovärdighet ifrågasätta när andra värderingar riskerar att genomsyra de offentliga delarna av vårt samhälle.
Försvarsmakten förfogar över rikets starkaste våldskapital och ska inte ha någon annan agenda än att försvara den svenska nationen och dess intressen. Det är en allvarlig sak och inget som bör skojas med i reklamannonser ämnade att väcka uppmärksamhet. Det måste gå att helt och fullt lita på Försvarsmaktens politiska neutralitet och trohet till nationen Sverige. Inte minst då medborgare kan tvingas till tjänstgöring enligt Lagen om totalförsvarsplikt.
För många har regnbågsflaggan blivit ett rött skynke. Inte för att man inte sympatiserar med allas rätt att älska vem man vill, utan för att den även symboliserar en politisk rörelse vars agenda inte stannar vid fri kärlek.
Det finns ett mycket enkelt sätt för Försvarsmakten att stå upp för de medborgerliga fri- och rättigheterna utan att förknippas med politisk aktivism, nämligen att fortsätta att hålla den svenska fanan högt. Det är den enda symbol som hela det svenska folket kan samlas under, inklusive regnbågspersoner. Den svenska flaggan tillhör alla medborgare oavsett hudfärg, religion eller sexuell läggning och gör inte några andra anspråk än att representera nationen Sverige. Därutöver finns det en statsrättslig grund för att använda den.
Den svenska flaggan symboliserar alla dagar om året det som Försvarsmakten är satt att försvara. Försvarsanställda som inte kan förstå detta bör ägna sig åt annat än rikets försvar. Politik till exempel.
Läs även: Blomberg: Malmös rosa enhörning splittrar mer än den enar