Facebook noscript imageDärför anmäldes forskaren Åke Lundkvist – covid-test i tvättstuga
Vetenskap
Därför anmäldes forskaren Åke Lundkvist – covid-test i tvättstuga
Foto: Upsala Nya Tidning/Tim Aro/Ned Alley/TT
Foto: Upsala Nya Tidning/Tim Aro/Ned Alley/TT

När Magnus i början på pandemin upptäcker att hans föräldrar erbjudits att testa sig för covid-19 blir han konfunderad. Testerna ska genomföras i flerfamiljshusets tvättstuga, men utförs av forskare från Uppsala universitet. Upptäckten får Magnus att kontakta en journalist på UNT – för att sedan skicka in en anmälan till Önep.

I slutet av maj 2020 får Magnus ett samtal från sina föräldrar. De meddelar att de fått möjlighet att testa sig för covid-19. Detta i en tid med mycket okunskap kring viruset och väldigt begränsad möjlighet till att testa sig för smittan. Testningen ska dock inte genomföras på sjukhus, utan i stället i en lokal i det flerfamiljshus föräldrarna bor i.

Magnus blir konfunderad, han har kämpat för att förmå sina föräldrar att isolera sig i hemmet. Han vet inte heller vem det är som står bakom testningen och uppmanar därför föräldrarna att inte testa sig. I stället åker han hem till föräldrarna för att undersöka vem det är som erbjudit föräldrarna covid-test.

På plats upptäcker han att provtagning till testen genomförs i bostadshusets tvättstuga. Magnus blir upprörd. Hans ena förälder är multisjuk och skulle vid smitta troligtvis bli allvarligt sjuk – varför skulle någon då uppmana föräldrarna att testa sig i en tvättstuga där det finns risk att sjuka personer befinner sig? Magnus konfronterar den person som genomför testningen, men får inga svar om vem personen är eller av vilken anledning personen genomför testningen.

Via en registreringsskylt får han reda på att personen arbetar på Uppsala universitet. Efter ett samtal till universitetet kopplas han fram till forskaren och professorn Åke Lundkvist, som pekas ut som den ansvarige för testningen.

– Jag talade om för honom att jag tyckte det han gjort varit väldigt oprofessionellt och att jag önskade att han skrev ett brev till bostadsrättsföreningen där han erkände att “det här blev inte så bra”.

Svar från Åke uteblir och Magnus väljer att kontakta flera tidningar. En tidning som nappar är Upsala Nya Tidning, UNT. En journalist på tidningen har som huvudfokus att rapportera nyheter om universitetet.

Journalisten påpekar att det finns risk för att testningen inte haft det etikprövningstillstånd som han anser bör krävas i det här fallet. Samme journalist skickar sedan in en egen anmälan till Önep, Överklagandenämnden för etikprövning.

Efter samtal med journalisten väljer även Magnus att anmäla.

– Journalisten förde in mig på frågeställningen om etiskt tillstånd funnits. Efter det skrev jag anmälan så saken kan prövas.

Önep tar ärendet vidare

De båda anmälningarna hanteras av Öneps jurist. Inom kort kom de att leda till att Åke Lundkvist blir brottsmisstänkt. En förundersökning inleds, men Magnus blir trots sin anmälan aldrig kontaktad för att höras som vittne.

– Inte över huvud taget och det kan jag tycka är lite svagt. Jag försökte få reda på vem det var som var åklagare i det här till slut. Jag tror att jag kan ha pratat med Micael Dahlberg. (vice chefsåklagare Åklagarkammaren i Gävle) Det kan förvåna mig lite att det inte är någon som kontaktat mig.

Varför valde du att anmäla?

– Som forskare ska man inte kunna göra hur som helst och vad som helst, utan forskning är superviktigt men det ska fortfarande gå till på ett säkert och trovärdigt sätt. Även på ett ansvarigt sätt. I min värld är det helt hål i huvudet att komma på den idén.

Hur ser du på att Åke åtalas misstänkt för att ha brutit mot etikprövningslagen?

– Frågan handlar väl om att han i det här fallet har missat att göra en tillståndsansökan. Däremot har jag svårt att se att en tillståndsmyndighet ska godkänna att covid-tester vid den här tidpunkten ska genomföras i olika tvättstugor i Stockholmstrakten.

Åke hävdar dock att testerna aldrig varit en del av en studie, varför etikprövningstillstånd inte behövs. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är larvigt att säga att det inte är forskning.

Varför tror du man genomförde den här testningen?

– För mig var det tydligt att Åke var mediakåt och ville ha uppmärksamhet. Han var beredd på att kliva över lik för att sätta dit Anders Tegnell och grabbarna på Folkhälsomyndigheten. Det var den känslan jag fick.

Besvarar kritiken

Åke Lundkvist ges möjlighet att kommentera kritiken från Magnus. Lundkvist påpekar att han själv aldrig var på plats i flerfamiljshuset i Upplands Väsby.

Men jag har ju aldrig varit I Upplands Väsby. Kanske bygger han detta uttalande på missförståndet att jag skulle vara forskningsledare för en forskningsstudie som aldrig funnits, säger Lundkvist.

Anmälaren säger att han tycker att det är larvigt att ni vägrar erkänna att det rör sig om forskning. Vad tycker du om det?

– Vad jag förstår så har denna anmälare ingen erfarenhet av, eller kunskap om, forskning.

Intervjun är en del av Bulletins artikelserie Fri forskning i fara.
Har du tips eller har du själv blivit utsatt? Kontakta vår reporter.

Läs även:
Omstridd lag kan ge framstående forskare två år i fängelse – rättegången inleds idag
Forskning om våldtäktsmän anmäldes av myndighet – förundersökningen nedlagd
Forskaren som anmäldes till Åklagarmyndigheten: ”Kafkaliknande process”

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu