Facebook noscript imageDEBATT: 100 dagar av regeringsovana och kamp med byråkrater
Debatt
DEBATT: 100 dagar av regeringsovana och kamp med byråkrater
Dagens debattör Magnus Lagerkvist begrundar regeringens första 100 dagar. Foto: Zhang Guangjuan / Caisa Rasmussen/TT
Dagens debattör Magnus Lagerkvist begrundar regeringens första 100 dagar. Foto: Zhang Guangjuan / Caisa Rasmussen/TT

Regeringens första tre månader har varit skakiga och regeringsovanan hos Tidöpartierna lyser igenom. Men ett annat problem handlar om en förvaltning nerlusad med motsträviga socialdemokrater och miljöpartister. Regeringen måste ta makten över byråkratin, skriver dagens debattör Magnus Lagerkvist.

Det har nu gått 100 dagar sedan den nuvarande regeringen tillträdde. Närings- och energipolitiken har stått i fokus på grund av de höga energipriserna och bristen på energi, liksom efterverkningarna av pandemin. Det har behövts snabba åtgärder vilka frusit inne.

Läs även: Skogkär: Nu ljuger Magdalena Andersson igen

Orsaken är enkel. Det är uppenbart att det finns en betydande regeringsovana i den nuvarande regeringen, där man inte kan stå emot och styra byråkratin. Det varierar naturligtvis mellan olika departement där exempelvis Justitiedepartementet framstår i en ljusare dager. Vad de flesta politiskt verksamma känner till är att Socialdemokraterna under sina långa regeringsinnehav har befolkat departementen och myndigheterna med tjänstemän med socialdemokratiska eller miljöpartistiska sympatier eller partimedlemskap.

Vidare har svaga myndighets- och länsstyrelseledningar inte kunnat styra tjänstemän med egna agendor. Ett aktuellt exempel: Fram till för fyra år sedan hade det inte byggts ett enda nytt vattenkraftverk i Sverige sedan 1987. För fyra år sedan invigdes dock det första nybyggda vattenkraftverket sedan 1987. Tillståndsprocessen innan man kunde sätta spaden i marken hade då tagit över tio år!

Vårt Management & M&A-företag Lagerkvist & Partners har hjälpt ett antal mindre vattenkraftverk och har bidragit till några affärer i branschen. Att bygga nya stora vattenkraftverk kommer att ta lång tid. Vi har emellertid 2 800 småskaliga vattenkraftverk som kan uppdateras och därmed ge betydligt mer energi.

Det är också bra ur försvarssynpunkt. Vi har vidare över 1 000 dammar där flödet inte utnyttjas men dammarna finns.

Läs även: Sandström: Klimatjuridik på lågvatten

Vad vi lärt oss är att länsstyrelserna är fyllda av tjänstemän – ofta miljöpartister – som kontinuerligt saboterar tillståndsprocesserna. Landshövdingarna – normalt gamla politiker – har varit för svaga och ointresserade att driva på sina tjänstemän eller så har de själva önskat stoppa allt.

Vi får nu hoppas att energikrisen och den nya regeringen förändrar något innan mandatperioden går ut och tillsätter bättre landshövdingar och generaldirektörer.

Kompensationen för de höga el-priserna skulle ha delats ut den första november var det sagt. Nu försvarar sig regeringen med att det har man aldrig sagt. När jag var ansvarig för näringspolitiken i en tidigare regering, när vi drev projekt på RRV, och när vårt företag nu arbetat med de flesta större energiföretag, fick vi en del gjort. Första steget var att ta makten över tjänstemännen.

Den vanligaste diskussionen med motsträviga tjänstemän kunde låta så här:

– Jovisst, men nu är det så att vi har dessa lagar och regler som förmodligen förhindrar en utbyggnad och under alla förhållanden måste noggrann prövning ske.
– Hur lång tid tar det?
– Vanligen många år och sedan kommer normalt överklaganden. Vill ni att det skall gå fortare så får ni politiker ändra lagarna.

När vi sedan tittade mer noggrant på det hela var det inte så ofta lagarna det var fel på utan tjänstemännens tolkning av lagarna – för att man ville förhindra projekten.

Låt oss alltså ta energiutbetalningarna som exempel. Berörda myndigheter har sagt att man inte hinner räkna klart och administrera det hela. Då måste man säga åt dem: Betala ut 80 procent och finräkna sedan.

Det är svårt att sparka folk i byråkratin – men det går genom att sätta in besparingsprogram eller hota med det. Däremot går det att erbjuda tjänstemännen motsvarande jobb på annan ort. Se hur många som inte följde med när Konsumentverket flyttade till Karlstad. Vidare bör departementen rensas på dem som inte till 100 procent arbetar för sittande regering. Men det gäller naturligtvis att kunna se igenom det hela.

Det kortsiktiga misslyckandet vad gäller energi- och näringspolitiken kan åtgärdas om regeringen snabbt ser till att ta makten över byråkratin.

Magnus Lagerkvist
CEO & Founder Lagerkvist & Partners

Läs även: Ahmed: Miljöpartiet är Sveriges naturkatastrof

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu