Facebook noscript imageDEBATT: Det finns ingen klimatkris – däremot en politiskt orsakad energikris
Debatt
DEBATT: Det finns ingen klimatkris – däremot en politiskt orsakad energikris
Jordens klimat beror av så mycket mer än bara CO2-utsläpp, enligt dagens debattör Fredrik Lundell. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Privat
Jordens klimat beror av så mycket mer än bara CO2-utsläpp, enligt dagens debattör Fredrik Lundell. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Privat

Koldioxid är definitivt en växthusgas, men den viktigaste växthusgasen förblir vattenånga, och klimatet styrs av starkare krafter än så. Vill vi minska CO2-utsläppen och lösa energikrisen måste kärnkraften byggas ut, enligt dagens debattör Fredrik Lundell (M).

Det är helt sant att koldioxid är en växthusgas, och att människan genom sina utsläpp bidrar till att halten koldioxid i atmosfären ökar. Halten är i dagsläget uppe i drygt 400 ppm, det vill säga 400 miljondelar, vilket motsvarar 0,04 procent. Människan har sannolikt bidragit till denna ökning genom utsläpp, jordbruk och bebyggelse.

Läs även: Oxenstierna: En klimatpolitik vid vägs ände

Om detta människans bidrag i praktiken är obetydligt eller om det påverkar i ringa mån låter jag vara osagt. Hur som helst trivs växtligheten, och jorden har inte varit så grön som nu på 70 år.

Men nu är det inte halten koldioxid i atmosfären som styr klimatet. Koldioxid är inte ens den viktigaste växthusgasen, det är vattenånga, som både är en potentare växthusgas och dessutom finns i mångfalt högre halter än koldioxid. Halten koldioxid i atmosfären är mera en funktion av temperaturen än tvärtom, ju varmare det är desto mer gasas ut från haven.

Klimatet styrs framför allt av solen, av mängden solenergi som når oss och hur dess magnetfält varierar. Solen i sig har sin variation i hur mycket den strålar. Till detta kommer att jordens bana runt solen varierar liksom jordaxelns lutning. Havet och havsströmmar spelar även betydligt större roll än växthusgaser, liksom molnigheten.

Att vi i Sverige fått 20 procent fler soltimmar de senaste 40 åren torde inte vara oväsentligt. Lägg här till, till de kända och cykliskt återkommande variationer som finns i naturen, både på jorden och i kosmos, att det även finns ett inslag av kaos och slump.

Läs även: DEBATT: Lugn i klimatstormen! Vi behöver sans, balans och tolerans

Sammanfattningsvis kan sägas att klimatsystemet är oerhört komplext, men någon klimatkris föreligger inte. Den uppvärmning som vi sett under de senaste 150 åren ryms väl inom den naturliga variationen.

Däremot har vi en energikris, och den är politiskt orsakad. Dagens energikris och skenande elpriser beror på att vi avvecklat kärnkraften, en planerbar energikälla, och ersatt den med vindkraft, en icke planerbar energikälla. Som bekant fungerar ju vindkraften bara när det blåser.

Läs även: Fagerström: Aktivister formar den globala klimat- och jordbrukspolitiken

Och inte är vindkraften heller särskilt ”klimatsmart” om man nu är rädd för koldioxid. Utifrån livscykelperspektiv genererar den i sig fyra–fem gånger mer koldioxidutsläpp än kärnkraften. Och följden av kärnkraftsavveckling och vindkraftsutbyggnad har blivit ännu mer koldioxid, eftersom när det inte blåser måste vi i stället elda mer – och då blir det olja och gas. Sopor och flis eldar vi redan så mycket som finns.

Säkra Sveriges elförsörjning. Bygg mer kärnkraft. Och låt medeltidsteknologin vindkraft självdö genom att fasa ut dess subventioner.

Fredrik Lundell
Ersättare i regionfullmäktige Östergötland (M)

----
Vill du publicera dig på Bulletin Debatt? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu