Facebook noscript imageDEBATT: Kulturministern måste ge besked om Kungliga Operan
Debatt
DEBATT: Kulturministern måste ge besked om Kungliga Operan
Dagens debattör, riksdagsledamoten Angelika Bengtsson (SD). Foto: SD / Fredrik Sandberg/TT
Dagens debattör, riksdagsledamoten Angelika Bengtsson (SD). Foto: SD / Fredrik Sandberg/TT

Kungliga Operan är en del av det svenska kulturarvet, men byggnaden har tillåtits förfalla och bli omodern. Kulturminister Jeanette Gustavsdotter måste ge besked om operans framtid, skriver dagens debattör Angelika Bengtsson (SD).

Nyligen ställde jag en skriftlig fråga till kulturminister Jeanette Gustavsdotter angående ett slutgiltigt besked om Kungliga Operans framtid – men i förlängningen även dess framtid som svensk nationalscen.

Läs även: DEBATT: Sverigedemokraternas vision för kulturpolitiken

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och en del av det svenska kulturarvet, och dess verksamhet sträcker sig tillbaka till år 1773. Det är en byggnad som levandegör svenskt kulturarv, och den är i bruk än i dag med en mängd olika scenföreställningar. Tyvärr är problemen många med Operans byggnad. Det finns i dagsläget brist på repetitionslokaler, fasaden är i dåligt skick och det regnar in i från byggnadens slitna tak.

Utöver detta så är Operans lokaler invändigt illa rustade för modern scenkonst, scenen är för liten och scenkonstarbetarna arbetar på trånga och svårtillgängliga ytor – vilket inte utgör en ändamålsenlig och trygg arbetsplats.

Operans byggnad ägs av Statens Fastighetsverk som ligger direkt under regeringen – men trots detta verkar regeringen ointresserad av att bevara Operan som en del av vårt gemensamma kulturarv

Läs även: DEBATT: Ett konservativt perspektiv på kulturen

Frågan om en renovering av Operan har verkligen dragits i långbänk. Flertalet utredningar har genomförts där olika sorters renoveringar har föreslagits, även byggandet av ett helt nytt Operahus har varit uppe för diskussion. Idéer och lösningar för Operan råder det inte brist på – det råder dessvärre en avsaknad av handlingskraft från kulturminister Jeanette Gustavsdotter.

Jeanette Gustavsdotter har under sin tid som kulturminister talat sig varm för kulturavet, men hittills så är det tyst från kulturministern gällande ett slutgiltigt besked om Operans framtid. Om kulturministern menar allvar med sitt vurmade för kultur och kulturarv så är det faktiskt dags att lämna ett slutgiltigt beslut om Operans framtid.

I slutändan handlar det om framtiden för den svenska nationalscenen som är viktig för Sverige som kulturnation både nationellt och internationellt. Men även för att garantera en trygg och ändamålsenlig arbetsplats för de 600 scenkonstarbetare som är verksamma på Operan. Som Sverigedemokrat är det centralt för mig att vi förvaltar, tillgängliggör och synliggör vårt gemensamma kulturarv. Framförallt Operan som är ett levande kulturarv som bedrivit sin verksamhet i över 200 år.

Läs även: Lindberg: Kulturministern är det största hotet mot yttrandefriheten

Problemen med Operans byggnad har varit känt sedan länge – men nuvarande situation är inte hållbar. Det går inte att utöva modern scenkonst när byggnaden invändigt och utvändigt är så pass undermålig att det regnar in – det är inte värdigt en svensk nationalscen.

Det är dags för kulturministern att ge besked om vad som kommer göras med Operan – eller om något kommer att göras överhuvudtaget.

Angelika Bengtsson (SD)
Ledamot i kulturutskottet

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu