Facebook noscript imageDEBATT: Sverigedemokraternas vision för kulturpolitiken
Debatt
DEBATT: Sverigedemokraternas vision för kulturpolitiken
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman. Foto: SD / Ulf Palm/TT
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman. Foto: SD / Ulf Palm/TT

Svensk kultur behövs och är inte bara konst, den är gemensamma referensramar och värderingar liksom en väg till kommunikation. Kulturen är helt central för integrationen, för att läka splittring och återskapa tilliten i samhället, skriver Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Bo Broman.

För oss Sverigedemokrater är kultur mer än konst. För oss är kultur socialt överförda levnadsmönster och gemensamma referensramar, vilka utgör grunden för förståelsen och kommunikationen mellan människor. Vår uppfattning är att styrkan i den svenska kulturen behövs för att vi fortsatt ska kunna bygga ett samhälle på tillit.

Läs även: Brinkemo: Kultur och en lögnkampanj mot socialtjänsten

Att den nuvarande kulturpolitiken inte tar vara på den svenska kulturens kraft går att konstatera genom att kolla på den rådande samhällsutvecklingen. Mångkulturen har bidragit till att splittra det svenska samhället. Flera bostadsområden runt om i Sverige präglas av kulturella värderingar och normer som står i kontrast till det svenska majoritetssamhällets. Resultatet av detta är ett segregerat Sverige där den mellanmänskliga tilliten minskar dag för dag.

Kulturen är nyckeln för att vi ska kunna reparera denna splittring som har uppstått. Istället för att relativisera normer och värderingar, vill vi bygga upp landets gemenskap kring den svenska kulturen. På så sätt skapas en större enighet gällande vår demokrati, det sekulariserade samhället och de sociala koder som genomsyrar vårt land.

Läs även: Lindén: Vasaloppet är härligt svenskt

Vi behöver också inse vikten av den svenska kulturens roll som ett integrationsverktyg. Kan vi redan tidigt lära och utbilda invandrare i svenska kulturella normer och värderingar, ger vi möjligheten till fler människor att bli en del av det svenska samhället.

Detta innebär även vikten att markera mot värderingar som är oförenliga med svenska. Vid flera tillfällen har offentliga bidrag betalats ut till organisationer med extremistiska eller odemokratiska agendor – något som bör vara helt oacceptabelt. Organisationer som aktivt propagerar för eller underblåser odemokratiska värderingar ska inte få ta del av offentliga bidrag som finansieras av skattebetalarna.

En viktig beståndsdel i kulturpolitiken är våra gemensamma kulturinstitutioner. Tyvärr har våra kulturinstitutioner använts för driva igenom ideologiska principer i samtidskulturen. Exempelvis så kan vi konstatera att efter sju år med Miljöpartiet i kulturdepartementet så har konsten blivit mindre fri, vilket bland annat fastslagits i rapporten ”Så fri är konsten” av Myndigheten för kulturanalys.

Rapportens slutsats var att kulturskapare kände sig tvungna att uppfylla mångfalds- och värdegrundskrav för att kunna få ta del olika former av samhälleligt stöd. Den slutsatsen säger mycket om den rödgröna regeringens misslyckande med att hålla ett armlängds avståndet mellan politiken och samtidskulturen.

Läs även: Dahlman: Ett svek mot barnen att inte lära dem bra svenska

Kulturen är grunden för kommunikation och är det kitt som för oss samman. Förnekandet av den svenska kulturens existens har skapat splittring och rotlöshet i samhället. Vår vision för den svenska kulturpolitiken är en kulturpolitik som för människor samman.

Bo Broman (SD)
Kulturpolitisk talesperson

----
Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu