Facebook noscript imageDEBATT: Nybyggda bostäder kan inte vara billiga
Debatt
DEBATT: Nybyggda bostäder kan inte vara billiga
Mikael Larsson och Mikael Flink (MED) noterar att oavsett byggnormer kommer nybyggt alltid att vara dyrt. Foto: Privat / Tomas Oneborg/SvD/TT
Mikael Larsson och Mikael Flink (MED) noterar att oavsett byggnormer kommer nybyggt alltid att vara dyrt. Foto: Privat / Tomas Oneborg/SvD/TT

Såväl politiker som akademiker som vänstern generellt kan inte släppa drömmen om ”billiga nya bostäder”, men det är helt orealistiskt. Däremot kan avregleringar och marknadshyror få fart på byggandet, så att resursstarka hushåll flyttar in i nybyggnationen och lämnar äldre och billigare bostäder vidare, precis som det fungerar på bilmarknaden, skriver dagens debattörer Mikael Larsson och Mikael Flink från Medborgerlig Samling.

I början av april släppte bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen en rapport om byggkonjunkturen i Sverige. Den visar en kraftigt nedåtgående trend för investeringar i bostäder oavsett upplåtelseform. Exempelvis så minskade antalet påbörjade hyresrätter med 23 procent från 2021 till 2022 och prognosen förutspår att samma siffra blir 52 procent från 2022 till 2023. Det är uppenbart att kapaciteten att producera finns på plats och att det är investeringar som saknas. Detta understryker vikten av att låta den som kan och vill investera i bostäder göra just det. Samtidigt saknar debatterna kring bostadsmarknaden saklighet och rationalitet.

Läs även: Färre bostadsförsäljningar håller priserna uppe

Politiker och akademiker skriver debattartiklar där de kritiserar marknadshyror utan sakliga invändningar eller hänvisningar till ekonomisk teori. I stället för konstruktiva påpekanden får vi ett målande språk och ett serietidningsnarrativ där fastighetsägarnas intressen ställs i total konflikt med hyresgästernas. Retoriken är mer eller mindre avsiktligt riktad till de som hellre känner än tänker. Och visst, det är synd om många av dem som drabbas av bostadsmarknadens problem. Känslomässiga utsvävningar gör dock föga för den krassa realitet avsaknaden av fyra väggar och ett tak innebär. Låt oss i stället vara borgerliga och räkna på saken.

Den genomsnittliga produktionskostnaden per kvadratmeter för ett flerbostadshus i Sverige är 45 000 kronor. Med en kapitalkostnad på 5 procent årligen och med genomsnittliga kostnader för underhåll av fastigheten så blir månadskostnaden för en lägenhet på 50 kvadratmeter ca 11 000 kronor per månad. Med två hemmaboende barn, två arbetande föräldrar och genomsnittliga kostnader för mat, hygien och så vidare krävs att föräldrarna tillhör de 70 procenten med högst förvärvsinkomst i landet för att privatekonomin ska gå ihop.

Resonemanget ovan kan framstå som tekniskt eller kraftigt förenklat beroende på betraktarens blick. Det illustrerar hur som helst poängen; en stor andel av befolkningen har inte råd att bo i en ny bostad. Detta gäller även när man räknar med en mycket låg avkastning för hyresvärden och byggföretagen. Det är alltså inte de giriga kapitalisterna som gör att en bostad är dyr. Det är allt det arbete som ligger bakom framställning och transport av material, markanläggning, snickerier, installationer och annat som krävs för att möta kraven på allt ifrån fuktskydd, ventilation och energieffektivitet till väggfärgens utseende.

Läs även: Bostadsministern sågas om ägarlägenheter – ”feltänkt”

Det är hög tid att tiden att vänstern släpper fixeringen vid billiga nya bostäder. Precis som att ingen idag demonstrerar för att fabriksnya bilar skall vara billiga under parollen att det är en mänsklig rättighet att köra en ny bil, så bör man inte heller vara orealistisk i sina förväntningar på folks bostäder. Det finns en poäng i att luckra upp några av de byggnormer som tvingar upp produktionskostnaden, men det kommer dock inte att lösa dagens problem. Du kan bygga hur dåliga bostäder som helst, de kommer fortfarande att bli dyra så länge politiken upprätthåller en brist. Antingen blir priserna officiella eller så uppstår svarta marknader som konsekvens av regleringar. Hur man än vrider och vänder på det så står ett antal människor utan eget hem så länge det inte investeras mer i nyproduktion.

Under rådande omständigheter borde politiker göra allt för att underlätta för den som vill investera i nya bostäder. Det spelar ingen roll om det är en barnfamilj som vill bygga en villa eller en riskkapitalist som vill bygga ett hyreshus. Kommunerna måste upplåta gott om mark utan marknadsfientliga villkor, bygglovsprocesser måste förenklas och den skadliga hyresregleringen måste gradvis avvecklas. En bostad som någon är villig att bygga är en bra bostad. Precis som marknaden för bilar fungerar, där de som har råd betalar notan för den dyra produktionen i utbyte mot att få köra den senaste modellen, kan även bostadsmarknaden tillåtas fungera. Då uppstår som bekant begagnatmarknader med olika prisklasser vilket gynnar alla som behöver fyra väggar och ett tak för att ta nästa steg i livet.

Medborgerlig Samling vill låta resursstarka hushåll betala för nyproduktionen av bostäder. Detta gör vi genom att dra ur proppen och låta konsumenter, byggföretag och investerare mötas utan politikernas inblandning. Medborgerlig Samling vill stegvis och ansvarsfullt gå mot marknadshyror och mer liberala bygglovsprocesser. Anklagelserna om missunnsamhet och klassförakt är väntade men precis lika ineffektiva till att lösa problemet som de senaste 100 åren av socialdemokratisk politik.

Läs även: Dyster prognos för bostadsbyggandet 2023

Mikael Larsson
Vice ordförande, Medborgerlig Samling Göteborg

Mikael Flink
Ordförande, Medborgerlig Samling Stockholms stad och distrikt Stockholm

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu