Facebook noscript imageDEBATT: Reformer måste backa upp nya rikspolischefen
Debatt
DEBATT: Reformer måste backa upp nya rikspolischefen
Dagens debattör Stig Fölhammar vill se att regeringen hjälper rikspolischef Petra Lundh. Foto: Privat / Jessica Gow/TT
Dagens debattör Stig Fölhammar vill se att regeringen hjälper rikspolischef Petra Lundh. Foto: Privat / Jessica Gow/TT

Regeringen måste nu hjälpa den nyutnämnda rikspolischefen Petra Lundh genom att genomdriva nödvändiga reformer för att hon ska kunna lösa sina uppgifter, bland annat genom att ta bort det statliga monopolet på polisverksamhet, skriver dagens debattör Stig Fölhammar.

Torsdagen den 16 november utsåg regeringen tidigare riksåklagaren och nuvarande presidenten för Svea hovrätt, Petra Lundh, till ny rikspolischef, detta från den 1 december, och de hoppas självklart att hon ska göra ett bra jobb.

Läs även: DEBATT: Sverige borde inte ta emot ukrainska flyktingar

Petra Lundh sade på presskonferensen att det hade varit ett av hennes absolut svåraste beslut. Tacka för det, hon går från att ha varit nummer fyra i den officiella rangrullan (rikets viktigaste personer som fram till 2012 fanns i Hovkalendern) till en betydligt lägre plats.

Men det är också så att hon går från att vara chef för en liten organisation till att bli chef för en organisation med 35 000 anställda. I nuläget är dessutom många tämligen nyanställda, personalomsättningen är hög och kraven oändliga, både från regeringen och från allmänheten.

Petra Lundh går från en klart enklare och lite medialt undanskymd uppgift med hög status, till en väldigt utsatt position. Ingen förundrar sig över att det var ett svårt beslut för henne. Och ett mycket modigt beslut av henne!

Läs även: Skogkär: Palestinas sak är inte vår

Men justitieminister Gunnar Strömmer och regeringen måste nu hjälpa Petra Lundh att klara av sitt svåra uppdrag. Detta är de skyldiga henne! Det finns nämligen reformer vad gäller det svenska polisväsendet som verkligen behöver genomföras, men som Petra Lundh inte har befogenheten till. Det handlar nämligen uppgifter som endast regering och riksdag kan utföra!

Det svenska polisväsendet behöver en storstädning och Rikspolisens monopol behöver till viss del brytas. Kort sagt, Rikspolismyndigheten behöver ”slimmas” rejält. Med det menar jag att den behöver bantas väsentligt. Antalet uppgifter måste bli färre.

Först måste allt som inte är egentlig polisiär verksamhet rensas ut, som passhantering, hittegodshantering och licensgivning för innehav av jaktvapen och diverse andra verksamheter. Jag vet exempelvis inte om det fortfarande är som på 80-talet att man måste ha polismyndighetens tillstånd för att driva hotellverksamhet, men jag vet att det finns många enkla och onödiga uppgifter inom polisväsendet, som med fördel kan hanteras lokalt.

Alla dessa uppgifter måste bort från Rikspolismyndigheten. De kan med fördel överföras till kommuner och länsstyrelser. Med dagens digitala teknik är det enkelt att kombinera nationsövergripande uppgifter med lokal personkännedom vid allt beslutsfattande.

Vidare bör monopolet när det gäller att upprätthålla allmän ordning upphöra, och landets kommuner åter få anställa ordningspoliser. Det är det enda effektiva sättet att åter få lokala poliser som syns och märks, inte bara i ”orten”, utan även i Bräcke, Filipstad, Kramfors, Ljusdal, Mora, Orsa, Perstorp, Sjöbo, Säffle, Tierp och Vårgårda.

”Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål” är ett gammalt känt ordspråk. Vi vet att brottsligheten har krupit neråt i åldrarna, och idag talar man om förebyggande insatser redan i förskolorna. Och vem kan vara bättre skickad att fungera i lag med den kommunala socialtjänsten och skolan än den kommunala ordningspolisen? Betänk även så mycket enklare det skulle bli, och hur mycket intressantare kommunalvalen skulle bli, om kostnader för ordningspolis fick ställas mot kostnader för socialtjänst och skola i budgeten.

Så, Gunnar Strömmer och regeringen, ta nu tillfället i akt! Petra Lundh har gjort en stor uppoffring. Ge henne nu de allra bästa förutsättningarna för att klara det svåra jobbet. Du kan initiera en grundlig översyn av Sveriges polisväsende. Det är du, och den regering du ingår i, skyldig henne!

Läs även: Hjort: Äntligen! Rikspolischefen blir landshövding

Stig Fölhammar

Före detta stats- och EU-tjänsteman samt strategikonsult och egenföretagare

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu