Facebook noscript imageDEBATT: Regeringen måste släppa naiviteten om byråkratin
Debatt
DEBATT: Regeringen måste släppa naiviteten om byråkratin
grationsminister Maria Malmer Stenergard, borde vara mindre naiv? Foto: Zhang Guangjuan / Johan Nilsson/TT
grationsminister Maria Malmer Stenergard, borde vara mindre naiv? Foto: Zhang Guangjuan / Johan Nilsson/TT

Vår moderatledda regering är ambitiös och vill väl, och har fått en bra start. Men vill de verkligen få något gjort måste de inse att förvaltningen i hög grad är en socialdemokratisk konstruktion, där många tjänstemän betraktar Socialdemokraterna som de naturliga regeringsinnehavarna, skriver dagens debattör Magnus Lagerkvist.

Stockholms Handelskammare hade för ett par veckor sedan Migrationsminister Maria Malmer Stenergard som talare på kammarens fullmäktigemöte. Det är utan tvekan så att regeringen vidtagit många bra åtgärder och försöker vrida utvecklingen både vad gäller invandringen och integrationen åt rätt håll. Det är nästan tre år till nästa val och det mesta talar för att man kommer hinna göra en hel del som också kommer att synas och få effekt, om regeringen klarar att hålla ihop, men det tror jag att den gör.

Läs även: Skogkär: Den goda, den onde, den fule och Muharrem Demirok

Maria Malmer och många andra ministrar i regeringen gör ett bra och ambitiöst och kunnigt intryck, till skillnad från de flesta i den förra regeringen, som snarare var cyniska katastrofer. En sak har Socialdemokraterna dock varit duktiga på. De har sett till att byråkratin, alltifrån Generaldirektörer till tjänstemän i myndigheter och kanslihuset, har varit av den rätta socialdemokratiska partifärgen. Låt mig dra några exempel.

När jag själv arbetade i Arbetsmarknadsdepartementet kunde man ganska snart konstatera att samtliga departementsråd var S-märkta och vid framtagande av propositioner och i det dagliga arbetet agerade med en enda agenda – att gynna och underlätta för en kommande S-regeringar. Som om de var övertygade om att det snart skulle ske så de kunde fortsätt att i lugn och ro vårda och utveckla sin egen karriär och gynna partiets agenda.

Ett antal år senare hade vi en mycket bra medarbetare hos oss som var aktiv moderat. En dag berättade han för mig att han hade en duktig vän som arbetade i Finansdepartementet och som också var aktiv moderat. När vännen hade arbetat ett och ett halvt år i departementet kom expeditionschefen in till honom med två koppar kaffe och slog sig ner för att prata. När de hållit på en stund kröp det fram att man hade fått reda på att han var aktiv moderat. Med lite snirkliga resonemang framförde expeditionschefen till slut att han måste lämna Moderaterna och visa att han tydligt stödde Socialdemokraternas politik, annars måste han sluta.

Läs även: Hjort: Magdalena Andersson är varken ansvarig eller nöjd

Jag ställde en fråga till Malmer om huruvida hon var medveten om detta och om hon höll med. Nej hon tyckte nog att tjänstemännen var objektiva och duktiga och tog som exempel den nya Generaldirektören Maria Mindhammar för Migrationsverket. Hon angav sedan att ett fel har varit att alla migrationsärenden har behandlats exakt lika vilket lett till betydande tröghet i systemet.

Nu hade regeringen sagt att man skulle dela in de sökande i olika grupper som högutbildade, anhöriginvandring, och så vidare, så att handläggningen blev effektivare, vilket verket gjort. Det är naivt att tro att verket inte tillämpat ”likaprincipen” med bokstavstolkningar av regelsystemet som ett sätt att sabotera för regeringen. När man blir direkt tillrättavisad ändrar man sig då det annars blir för uppenbart. Vi får väl se om det kommer gå fortare eller bara resulterar i krav på ökade anslag.

Mycket kan skyllas på regeringens ovana och bristande operativa kunskap och intresse. Man tror i många fall att det räcker med att säga till och ge mer pengar. Men det går att sparka tjänstemän i myndigheterna och i kanslihuset. Det måste göras i mycket större utsträckning.

Viktigt är dock att framhålla att den nuvarande regeringens uppsåt är gott och ambitionen hög och varmhjärtad, vilket inte minst Malmer visade. Det är tre år kvar till nästa val så vi får hoppas att mycket kommer att hända!

Läs även: DEBATT: Vems hem är egentligen Europa?

Magnus Lagerkvist

CEO & Founder Lagerkvist & Partners

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu