Facebook noscript imageDEBATT: Skicka riksdagen till Dresden!
Debatt
DEBATT: Skicka riksdagen till Dresden!
Magnus Lagerkvist berättar om den återuppbyggda Frauenkirche i tyska Dresden. Foto: Zhang Guangjuan / TT Nyhetsbyrån
Magnus Lagerkvist berättar om den återuppbyggda Frauenkirche i tyska Dresden. Foto: Zhang Guangjuan / TT Nyhetsbyrån
En konsekvens av att Sveriges industri klarade sig helskinnad ur andra världskriget och därför rusade fram till och med oljekrisen, är ett svenskt övermod ifråga om vår förmåga. Och övermodet har fått oss att inte ta itu med ett antal problem, inklusive ett allt sämre företagsklimat, skriver Magnus Lagerkvist.

Den 13 och 14 februari 1945 bombades de centrala delarna av Dresden sönder och samman av de allierade. Tidigare hade staden under två år bombats mot mer strategiska mål. Februaribombningen har rubricerats som en ren terrorbombning som sannolikt var till för att knäcka den tyska befolkningens sista motståndsvilja. Allt smulades sönder till en grushög. Däribland den fantastiska Frauenkirche, liksom resten av den vackra och gamla centrala staden.

Läs även: DEBATT: Genusförskola kommer inte att rädda oss från våldet

Idag är staden helt återuppbyggd sedan länge, utifrån gamla ritningar och dokument, har de gamla byggnaderna återskapats i ursprungligt skick. Det har till och med varit så att man gått igenom ruinhögarna och tagit vara på de byggnadsstenar som varit hyggligt intakta och använt dessa vid återuppbyggnaden, för att de gamla byggnadernas ande skulle finnas kvar. Ett fullkomligt fantastiskt arbete, som nu återgett staden sin forna glans.

Sverige och Schweiz var de enda länderna i Europa som var intakta efter kriget, med en helt fungerande produktionsapparat. Marknadsavdelningarna bestod av en telefon på orderkontoret som ständigt ringde och ville ha mer och effekterna av Sveriges efterkrigsposition verkade åtminstone fram till oljekrisen 1973/74.

Mentalt har Sveriges efterkrigsposition resulterat i att den politiska sfären och många andra fortfarande tror att vi är ett av de bästa länderna i världen, duktigare och överlägsna de flesta andra. I själva verket har vi halkat efter på de flesta områden, som ett resultat av att det politiska systemet verkar tro att våra resurser är oändliga. Bara genom att åka genom Tysklands småstäder ser man skillnaden. Skillnaden mellan Schweiz och Sverige har varit att Schweiz har behållit sin småskaliga struktur och varit smartare politiskt.

De företag som vi slår oss för bröstet för, som SKF, Ericsson, Sandvik, Atlas Copco, Hexagon och så vidare. säljer mindre än 5 procent av sina produkter i Sverige. De kan relativt lätt flytta utomlands helt om företagsklimatet i Sverige försämras ytterligare.

Tyskland är den starkaste ekonomin i Europa och den fjärde största i världen. Den tyska industrin är stark och vilar på stora globala marknadsandelar. Bilindustrin är världsledande med Daimler, BMW, Volkswagen, Audi, Porsche, och så vidare, som alla fortsätter att växa sig starkare.

Läs även: DEBATT: Ansvar måste utkrävas för det svenska energifiaskot

Riksdagen bör inför valet göra ett studiebesök i Dresden. Varför? När de ser de nygamla byggnaderna som återuppbyggts till ursprungligt skick. När man jämför gamla foton med stadens utseende idag, förstår man vilken enorm kraftansträngning och viljeyttring detta representerar. Samtidigt som man i Tyskland skapat ett av världens bästa industriländer, om inte det bästa. Då förstår man bättre vilken konkurrens vi möter inte bara genom industrin utan också genom bättre politisk styrning.

Vi har en låg statsskuld men vi har många gamla och nya problem i Sverige. Detta går att ändra på men första steget är att ändra den mentala – överlägsna – inställning om var vi befinner oss och hur konkurrensen ser ut.

Läs även: DEBATT: Miljömasochism med lidande som mål och utan safewords

I min nyutkomna bok Sveriges nedgång och...: en bok om Sveriges framtid och varför vi är där, har jag utvecklat konkreta förslag på vad som måste göras. Det är inga konstigheter om viljan finns.

Men först måste riksdagen åka till Dresden!

Magnus Lagerkvist
CEO & Founder Lagerkvist & Partners

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu