Facebook noscript imageDEBATT: Stöd iraniernas kamp för demokrati!
Debatt
DEBATT: Stöd iraniernas kamp för demokrati!
Dagens debattörer Arvin och Ardavan Khoshnood. Foto: Privat / Jean-Christophe Bott/AP/TT
Dagens debattörer Arvin och Ardavan Khoshnood. Foto: Privat / Jean-Christophe Bott/AP/TT

Imorgon lördag är det ett år sedan Mahsa Jina Amini mördades av moralpolisen i Teheran. Sedan dess har 600 demonstranter dödats i protesterna mot förtrycket i Iran. Det är hög tid att Sverige och väst ställer sig bakom det iranska folkets kamp för frihet, skriver Arvin och Ardavan Khoshnood.

Den 16 september 2023 markerar årsdagen av mordet på den unga iranska kvinnan Mahsa Jina Amini. För ett år sedan arresterades hon av den islamiska regimens moralpolis på ett våldsamt sätt, vilket resulterade i hennes tragiska död.

Läs även: DEBATT: Rouzbeh Parsi nedvärderar iraniernas frihetskamp i Expressen

Mordet utlöste en revolutionär rörelse i Iran och väckte världens uppmärksamhet till det långvariga förtrycket som det iranska folket utsatts för sedan islamiska regimen etablerades 1979. I över 40 år har regimen systematiskt kränkt mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i Iran, samt varit den främsta aktören i att stödja internationell terrorism.

Under de senaste fyra decennierna har den islamiska regimen i Iran etablerat en mörk verklighet för det iranska folket. Människor har utsatts för fattigdom, censur, godtyckliga gripanden, tortyr, våldtäkter och avrättningar på grund av sina övertygelser och strävanden efter frihet. Kvinnors rättigheter har kraftigt inskränkts, och religiös diskriminering har blivit normen.

Genom åren har iranierna, både inom och utanför landet, tappert kämpat för att störta denna totalitära regim och skapa en demokratisk framtid. Mahsa Jina Aminis brutala mord blev en katalysator för förändring. Iranierna gick ut på gatorna och uttryckte sitt hat mot teokratin. Regimen försökte tysta dem med våld, men det bara intensifierade frihetskampen.

Det iranska folket är inte längre villiga att tolerera regimen. Landsomfattande protester har varit en konstant påminnelse om iraniernas önskan om mänskliga rättigheter och politisk förändring. Över 600 frihetskämpar har mist sina liv i det våldsamma kuvandet av protester under det senaste årets uppresning. Att bege sig ut på gatorna med livet som insats är en uppvisning av det iranska folkets orubbliga beslutsamhet att stå upp mot tyranni.

Det internationella samfundet, särskilt Sverige, måste svara på detta kall. Islamiska regimen utgör inte bara ett hot mot det iranska folket, utan även mot stabiliteten i Europa och resten av världen. Det är för oss oförståeligt hur Sverige och andra europeiska länder ofta lägger sig platt för den Islamiska regimen i Iran.

Läs även: DEBATT: Irans gisslandiplomati och kidnappade Johan Floderus

Genom att stödja Ryssland i kriget mot Ukraina visar den islamiska regimen sitt farliga inflytande och ökade aggressivitet. De har även hetsat mot Sverige på grund av koranbränningarna, vilket har lett till höjd terrorhotsnivå i Sverige. Dessutom har regimen varit inblandad i terror- och spionageoperationer på och från svensk mark, något som även år efter år bekräftas av Säkerhetspolisen.

Det är således dags för omvärlden att agera. Stängningen av den islamiska regimens ambassaden i Stockholm skulle sända en tydlig och stark signal om att vi inte tolererar förtryck och terrorism. Regimens islamiska revolutionsgarde (IRGC), som spelar en ledande roll i förtrycket av det iranska folket och spridandet av internationell terrorism, bör officiellt klassas som en terroristorganisation. Att införa strängare ekonomiska sanktioner mot regimen skulle vara en effektiv metod för att minska regimens inflytande och förmåga att skada.

Sanktioner mot regimen och dess elit, inklusive regimens högsta ledare Ali Khamenei och hans kansli, skulle strypa regimens resurser och minska dess förmåga att hålla sig kvar vid makten. Sverige måste också samarbeta med EU för att utvisa medlemmar av regimelitens familjer. Detta skulle underminera deras stödsystem och komplicera deras underrättelseoperationer.

Genom att stödja det iranska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter kan vi gemensamt säkerställa en framtid där iranierna kan leva i frihet och värdighet. Dessutom bidrar vi till en fredligare värld.

Irans frihetskamp är inte bara iraniernas, det är en kamp som berör alla som tror på mänskliga rättigheter och fred. Det är dags för oss att agera och stå sida vid sida med det iranska folket på deras väg mot frihet. Ett fritt Iran innebär ett säkrare Sverige.

Skribenterna kommer tala vid en demonstration mot islamisla regimen i Iran på Sergels torg nu på lördag16 september kl. 13.00.

Läs även: Shiaislamismen i Iran och dess nätverk i Sverige

Arvin Khoshnood
Irankännare

Ardavan Khoshnood
Docent vid Lunds universitet

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu