Nya svenska medborgarskap fortsätter att delas ut i rask takt på grundval av en lagstiftning de flesta säger sig vilja ändra. Regeringen borde, i väntan på att utredningen ska bli klar, akut förlänga kvalifikationstiden för medborgarskap med fem år, skriver företrädare för Medborgerlig Samling.
De samarbetande så kallade Tidöpartierna har en tydlig ambition att ändra grundläggande migrations- och medborgarskapsregler. Det är bra, välkommet och på tiden. Även om utredningar har tillsatts i expressfart jämfört med de ovilliga regeringarna Stefan Löfven och Magdalena Andersson kvarstår ändå ett intryck av en sen start samt att många frågor inte var förberedda. Värdefull tid har förlorats.
Läs även: DEBATT: Medborgarskap måste kunna återkallas
Den demografiska och kulturella förändring som Sverige genomgått de senaste cirka 30 åren saknar motstycke. Det finns inga exempel på att ett land inlemmat så stora mängder nya invånare, flertalet av dessa män, med bibehållande av ett lands funktion och särart.
Under 2023 meddelades 102 139 uppehållstillstånd, varav 11 000 avsåg Massflyktsdirektivet 2001/55/EG (Ukrainare).
2018–2022 har totalt 305 013 svenska medborgarskap beviljats. Under 2023 tillkom ytterligare 68 168. Det fortsätter i ungefär samma takt i januari 2024. Huvuddelen av medborgarskapen beviljas sökande från Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea, Somalia och statslösa (Palestina).
Lagarna om svenskt medborgaskap
Enligt 7 § Lag om svenskt medborgarskap kan ett barn som inte har svenskt medborgarskap förvärva svenskt medborgarskap genom anmälan av den eller dem som har vårdnaden om barnet, om barnet har permanent uppehållstillstånd i Sverige, och hemvist här i landet sedan tre år eller, om barnet är statslöst, två år.
Enligt 8 § samma lag kan en utlänning som har fyllt arton men inte tjugoett år förvärva svenskt medborgarskap genom anmälan, om han eller hon har permanent uppehållstillstånd i Sverige, och hemvist här i landet sedan han eller hon fyllde tretton år eller, i fråga om den som är statslös, femton år.
Slutligen enligt 11 § kan en utlänning efter ansökan beviljas svenskt medborgarskap (naturaliseras), om han eller hon har styrkt sin identitet, fyllt arton år, har permanent uppehållstillstånd i Sverige, har hemvist här i landet sedan fyra år i fråga om den som är statslös eller att bedöma som flykting enligt 4 kap. 1 § utlänningslagen (2005:716), sedan fem år i fråga om övriga utlänningar, och haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt.
Läs även: Sjölander: Svenskt medborgarskap och svenskhet
Säpo vill ha nya regler
Säkerhetspolisen föreslog redan 2017 en förlängning av tiden för medborgarskap med minst två år. Regeringen har den 7 september 2023 tillsatt en utredning som avser att föreslå förändrade och skärpta regler framöver. Ärendet ska redovisas senast den 30 september 2024, varför ikraftträdande kan antas ske någon gång under 2025. Under den tiden kommer minst 150 000 tusen ytterligare uppehållstillstånd ha beviljats och kanske lika många medborgarskap. Många gånger på bristfälliga och otillräckliga grunder enligt gällande lagstiftning.
Viktig lagstiftning måste utredas. Vid eventuellt ikraftträdande av nya regler har det gått omkring tre år sedan regeringen tillträdde. Trots vad som antyds i den debatt som pågår kommer inte redan beslutade medborgaskap kunna återkallas. Det är uppenbart att vi står inför en situation där makthavarna, nu Tidöpartierna, åter är naiva och passiva. Vi har inte råd med detta.
Regeringen borde akutslagstifta
Det hade varit fullt möjligt för regeringen att efter godkännande av riksdagen genom en snabb justering i lagtexten göra en paus, akutstopp, och förlänga tiden för möjligheten till medborgaskap med till exempel fem år i väntan på att en ny utredning hinner färdigställas och ny lag stiftas. Regeringen valde att inte göra det. Resultatet av detta blir nu att ett stort antal ytterligare medborgarskap beviljas utifrån den lag som de flesta vill förändra.
Syrier, Eritreaner, Somalier och Afghaner kan antas fortsätta utgöra de största tillkommande grupperna utifrån tidigare beviljade medborgarskap. Dessa är på gruppnivå idag inte självförsörjande och överrepresenterade i viss grov brottslighet.
Sverige måste på ett betydligt snabbare och mer ändamålsenligt sätt stoppa för inflödet av nya medborgare till dess vi vet vad landet klarar av avseende integration, brottslighet och ekonomi. Vi uppmanar därför justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsministern Maria Malmer Stenergard att snarast lägga en proposition till riksdagen där kvalifikationstiden för medborgarskap tillfälligt förlängs med minst fem år. Ytterligare passivitet kan inte motiveras.
Läs även: Gustavsson: Inför moratorium på svenska medborgarskap
Daniel Sonesson
Partiledare Medborgerlig samling
Mats Bergh
Rättspolitisk talesperson Medborgerlig samling
Staffan Gunnarsson
Migrationspolitisk talesperson Medborgerlig samling