Elpriserna kommer att uppnå nya rekord under måndagen, enligt elbörsen Nordpool. Allra dyrast kommer elen att vara mellan klockan 16 och 17, då priset per kilowattimme stiger till rekordnivån 6,49 kronor i södra Sverige.
För bara två veckor sedan, den 19 november, låg dagspriset på el på 15 öre per kilowattimme i landets två sydligaste elprisområden, SE3 och SE4. Under måndagen kommer dagspriset att ligga på 3 kronor per kilowatttimme, enligt Nordpools priser för morgondagen.
Mellan klockan 16 och 17 rusar elpriset till ett nytt rekord: 6,49 kronor per kilowatttimme. Om man råckar ladda bilen under den timmen blir kostnaden för en laddning av en Tesla Model S med en batterikapacitet på 64 kWh mer än 400 kronor. På det måste man lägga till energiskatten på 35,6 öre per kilowattimme och därtill den 25-procentiga momsen.
Läs även: Varningen: ”Elräkningen kan lätt hamna på 5 000 till 6 000 kronor i månaden”
Flera olika faktorer står bakom rekordökningen av elpriset
”Låg vindkraftsproduktion, tillfällig isläggning på de större älvarna i norr, höga bränslepriser i Europa samt högre efterfrågan på el har sammantaget bidragit till högre elpriser”, skrev Vattenfall på sin webbplats tidigare under veckan.
Förra veckan drabbades även en kärnkraftsreaktor i Oskarshamn av en bränsleskada, vilket skulle kunna leda till en nedstängning av reaktorn, och därmed ytterligare spä på prisuppgången på el.
”Om reaktorn måste stängas riskerar de redan rekordhöga el-priserna att rusa ytterligare. Vad skadan beror på okänt men den ska inte utgöra någon säkerhetsrisk”, rapporterade Sveriges Radio Kalmar i torsdags.
Oskarshamn 3 är en av världens största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1450 MW, enligt OKG som driver kärnkraftsverket. Kärnkraftsverkets två första reaktorer stängdes av permament 2017, respektive 2016.
Läs även: Elpriserna i norr skenar – slår nytt rekord under lördagen
Ingen kärnkraft i sikte i Sverige
I Sverige planeras för närvarande ingen ny kärnkraft då regeringens mål är att kärnkraften successivt ska fasas ut. Sedan 1999 har totalt sex svenska kärnkraftsreaktorer stängts.
I dagsläget genererar de sex kärnkraftsreaktorer som fortfarande är i drift 30 procent av landets energi, enligt Energimyndighetens siffror för år 2020. Vattenkraften genererar 45 procent av landets el, vindkraft 17 procent och konventionell värmekraft de resterande 8 procenten.
Fyra risksdagspartier – Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – stödjer utbyggnaden av kärnkraft. Investors ordförande, Jacob Wallenberg, öppnade i veckan för att samfinansiera nya svenska kärnkraftverk tillsammans med staten.
– Det förs ofta fram av politiken att näringslivet inte vill investera i kärnkraft. Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. Men de långa kontrakten finns inte i dag. Om näringslivet och politiken kan komma överens om de långa kontrakten då är jag övertygad om att man också kan hitta förutsättningar för att kunna finansiera, sa Wallenberg i SVT:s program 30 minuter.
När han tillfrågades om han själv skulle göra det svarade Wallenberg att ”Jag skulle absolut titta på det”.
Läs även: Skogkär: Kärnkraftsavvecklingen betalas via elräkningen