Tio europeiska nationer kräver att kärnkraften läggs till på Europakommissionens lista för klimatvänliga energikällor före årsslutet, uppger Reuters.
Frankrike, Finland, Tjeckien, Polen, Ungern, Slovakien, Bulgarien, Kroatien, Rumänien och Slovenien. Det är länderna som står bakom initiativet för att ”grönstämpla” kärnkraften.
Initiativtagarna menar att kärnkraftsindustrin ”utgör en betydande tillgång för självständigheten” för Europas elproduktion. De tillägger att ett sådant beslut skulle generera upp till ”en miljon högkvalificerade jobb”.
Initiativet påbörjades som en följd av ett nytt finansiellt regelverk inom EU som gavs ut redan i april. Regelverket har dock blivit en het potatis de senaste dagarna, då EU-kommissionen under de kommande månaderna kommer att behandla frågan om vilka energikällor som ska klassas som ”gröna”, uppger Reuters.
Regelverket handlar om att styra privatkapital bort från ekonomisk verksamhet som leder till föroreningar till verksamheter som EU bedömer som miljövänliga.
Läs även: Rekordstort stöd för ny kärnkraft
Frankrike som pådrivare
Flera av initiativtagarländerna har sedan tidigare drivit på för att inkludera kärnkraften som en grön energikälla. Men frågan har fått extra uppmärksamhet efter höjda energipriser, framför allt när det gäller gas. Även det ökade beroendet av importerad energi från Ryssland har gjort frågan aktuell.
– All vetenskaplig bedömning som efterfrågats av EU-kommissionen gällande kärnkraftens påverkan på miljön har kommit fram till samma slutsats: Det finns inga vetenskapliga bevis för att kärnkraft är mindre klimatvänligt än någon annan energikälla i regelverket, skriver initiativtagarna i ett uttalande.
Det är framför allt Frankrike som drivit frågan. Över 70 procent av Frankrikes energiproduktion kommer i dag från kärnkraft och tack vare låga produktionskostnader exporterar landet stora mängder energi, vilket genererar uppåt tre miljarder euro i intäkter varje år, enligt World Nuclear Association.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och industriminister Agnès Pannier-Runacher är några av de politiska ledare som står bakom initiativet.
Läs även: Kommunalråd i Oskarshamn om kärnkraftsbeskedet (S): Historiskt att köra över kommun
En fråga som splittrar Europa
Motståndarna ger sig dock inte i första taget. Tyskland har sedan frågan aktualiserades kampanjat för att stoppa kärnkraften från att stämplas som ”grön”. Länder som Spanien, Österrike, Danmark och Luxemburg har ställt sig bakom Tyskland i frågan.
– Vi är oroliga att inkluderingen av kärnkraft i regelverket kommer att skada integriteten och trovärdigheten, och därför dess användbarhet, skriver flera ministrar i ett uttalande.
Kärnkraftsmotståndarna menar att investerare dras undan finansieringen av kärnkraft på grund av frågan om förvaring av kärnavfall.
Tyskland har sedan 2011 accelererat arbetet med att fasa ut kärnkraften i landet. Något som triggades igång av kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan.
Läs även: Nordkorea misstänks ha återstartat kärnkraftverk – experter varnar
Läs även: MP-förslag: 15 minuter långt ”Klimatnytt” i varje SVT-nyhetssändning