Facebook noscript imageForskare utreds för brott efter studie om våldtäktsmäns bakgrund
Nyheter
Forskare utreds för brott efter studie om våldtäktsmäns bakgrund
Universitetshuset i centrala Lund. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT.
Universitetshuset i centrala Lund. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT.

Fyra medicinforskare vid Lunds universitet utreds för brott efter att de genomfört en studie om våldtäktsmäns bakgrund. Forskarna anklagas för att ha lämnat felaktig information för att få tillgång till uppgifterna som studien bygger på.

Studien i fråga visade att nästan 60 procent av de som dömts för våldtäkt i Sverige mellan 2000 och 2015 hade utländsk bakgrund, vilket uppmärksammades i flera medier.

I juni åtalsanmälde Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) forskarna eftersom man menade att de saknade ett så kallat etikprövningstillstånd för att kunna använda de register som studien bygger på. Tillståndet som fanns ska ha gällt en annan studie.

Läs även: Carolin Dahlman: Sluta skylla våldtäkter på klass – fokusera på kulturell integration

Åklagarmyndigheten ville först inte inleda någon förundersökning, men ÖNEP överklagade beslutet och nu har överåklagare Eva-Marie Persson beslutat inleda en förundersökning.

– Detta är ett ganska nytt område för oss, så vi behöver lära oss lite grann för att förstå vad det är de anser vi ska pröva och vari det brottsliga ligger enligt deras uppfattning, säger hon till Sydsvenskan.

Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet och ansvarig för studien, säger till Läkartidningen att hon är chockad av att ÖNEP överklagar beslutet.

– Vår forskargrupp har i mer än 20 år arbetat med de unika registerdata som finns i Sverige. Vi har i alla år varit ytterst noggranna med att söka etiktillstånd för alla våra studier. Så även den här gången, säger hon.

Läs även: Per Gudmundson: Nej, alla män är inte våldtäktsmän

Jörgen Svidén, kanslichef på ÖNEP, säger till Bulletin att han inte har några kommentarer utöver det som framgår i nämndens åtalsanmälan.

”Det vill säga att det finns skälig misstanke om brott mot etikprövningslagen; de etikprövningstillstånd som finns omfattar inte delar av den forskning som utförts”, skriver han i ett mejl.

Nyhetsredaktionen