Facebook noscript imageGästkrönika: AI som paradis eller mardröm?
Krönikörer
Gästkrönika: AI som paradis eller mardröm?
Blir AI mardröm eller paradis? Foto: Iryna Gnatenko / Scientific Animations (CC BY-SA 4.0) / Michael Dwyer/AP/TT
Blir AI mardröm eller paradis? Foto: Iryna Gnatenko / Scientific Animations (CC BY-SA 4.0) / Michael Dwyer/AP/TT

AI håller på att ta världen med storm, men kommer det skicka oss alla på drömsemester, eller ut i en på mening tömd ökenvandring? frågar sig gästkrönikören Jonas Wahlin.

AI är en ny och spännande teknologi. Den är idag en form av avancerad språk- och bildmodell som på beställning kan skapa avancerade texter och bildmaterial. Men förespråkare av teknologin tror att nästa steg snart kommer: AGI - Artificiell generell Intelligens.

Den hyperintelligenta och självmedvetna maskinen.

Läs även: Göranson: Mer integration än någon bett om

Denna dator skulle då skapa en revolution inom robotisering och ge sig själv kropp. Som den sen skulle kunna använda för att ta alla tråkiga jobb (eller alla jobb!) och ge obegränsad service till människan En modern slav.

Människor skulle då kunna luta sig tillbaka, slappna av och ha en lång skön semester. Detta skulle ge mer tid för familj, vänner, kultur och lärande. Påstås det.

Eller varför inte en era av misär och missbruk?

Mer tid för dig själv gör dig inte nödvändigtvis lyckligare eller hälsosammare. Människan mår bäst av att ha ett syfte, en mening. Att gå upp på morgonen och ha ett jobb. Det gör också att det värde man skapar och lönen man får har ett reellt värde.

Läs även: Koraszewski: Lyxföreställningar och massrörelsernas hatlängtan

Att få saker utan motprestation eroderar istället värdet. Dessutom – titta bara på människor som vunnit pengar, hade de ett litet spelproblem innan har de nu ett stort spelproblem.

Avsaknad av syfte leder till en inre tomhet och själslig rastlöshet. Detta är grogrund för missbruk och misär. Ett tomt hål i bröstet som man konstant måste fylla. För att kortsiktigt kunna känna något. Det finns inget som tyder på att alla människor plötsligt blir kulturella, kreativa eller produktivare av att leva utan krav, på en ”evig semester”. Dessa personer redan finns och de är inte de gladaste: De Arbetslösa.

Sedan finns de som tror på en alternativ version av detta: AI-dystopin. Där AGI och robotarna tar över världen och försöker döda alla människor. Som handlingen i filmen Terminator.

Så frågan är: Vill vi verkligen ha AI?

Läs även: DEBATT: Artificiell intelligens – framtidslöfte eller dystopiskt hot?

Jonas Wahlin

Oberoende skribent och Fotograf